Montse Muñoz: «El parc esportiu i el pla d’habitatge, els grans objectius del mandat»
L’alcaldessa de Creixell explica el reptes que afronta el municipi, a curt i mitjà termini, pel que fa a la millora de la piscina, la creació d’un complex esportiu a Rincón del César i el desplegament urbanístic a la zona comercial
Superat el primer any de mandat de Montse Muñoz a l’alcaldia de Creixell, s’escau fer un petit balanç d’aquest curt període de temps transcorregut. En aquest ha calgut posar ‘fil a l’agulla’ i, sobretot, posar les bases per encarar un futur que sovint reclama immediatesa. En altres casos, a mitjà termini, resulta necessari posar els fonaments sempre pensant en el progrés d’aquest municipi costaner, el qual no pot renunciar a la seva dinamització social, comercial i turística.
Montse Muñoz (PSC) ho exposa amb positivitat, i convicció a la vegada, segura de que cal avançar amb fonaments sòlids i reptes assumibles.
Quina és la situació econòmica?
Bastant sanejada. Sobre això, encara eixuguem el deute acumulat d’anys enrere. En aquest exercici de 2024 ja disposem d’un pressupost municipal real, de 6,8 milions d’euros, el qual permet un ventall de possibilitats en matèria d’inversions; a expenses, però, de les ajudes que ens puguin arribar de les administracions. El 50 % del pressupost se l’ endú la partida de personal i, a propòsit d’això, encara necessitaríem ampliar la plantilla. És exemple el cos de Policia Local, ara format per onze agents, quatre caporals i un inspector. Es cobreixen substitucions i interinatge, però no el podem ampliar.
Ja que ens parla de seguretat. Com ha influït l’obertura de la comissaria de Mossos a Torredembarra?
La ciutadania em transmet sensació de major seguretat; el cert és que hi ha una estreta col·laboració entre la nostra Policia Local i Mossos. Des de Torredembarra, els Mossos patrullen pel municipis de la zona i s’interessen per qualsevol incidència. A redós d’aquest tema, volem instal·lar sis càmeres de seguretat a Creixell, amb un cost de 40 mil euros, per controlar els accessos, interconnectades amb el Servei Català de Trànsit i els municipis veïns.
Som a l’estiu. Què tal les piscines i la platja?
Que la platja de Creixell és del millor que hi ha, no és cap descoberta. Tenim els serveis necessaris com el de socorristes, igual que a les piscines. En aquestes sí que ens cal detectar amb urgència les fuites d’aigua i reparar-les, tant en la piscina semiolímpica com en la infantil. Per això, hem contractat els serveis d’experts en la qüestió i poder afrontar-ho per a l’any vinent. Amb anterioritat s’ha renovat el sistema de bombeig, de depuració i filtres.
Han apostat per millorar el servei la neteja pública amb la compra d’una moderna escombradora...
Efectivament. Acabem d’estrenar una moderna màquina d’escombrar, de 6m3 de capacitat, que incrementa notablement l’eficiència en la neteja de carrers i espais públics. Des que es va espatllar la màquina antiga, la brigada havia de suplir-la fent tasques manuals insostenibles. La màquina ha començat a treballar actuant a la urbanització La Plana per continuar a tot el municipi i tornar a començar la roda, a banda de netejar en moments puntuals allà on faci falta. Ens ha costat 247 mil euros, amb càrrec al romanent de tresoreria de l’any passat.
Les escoles tindran energia solar, oi?
Fins ara la calefacció funciona mitjançant unes calderes de fuel, sistema que substituirem per plaques solars que produiran l’energia necessària i ens permetrà subministrar excedents a les comunitats energètiques que puguin sorgir, per a l’abastament domèstic. En concepte de transició energètica comptem amb una subvenció del Pla Impuls de la Diputació de Tarragona, de 144 mil euros. D’aquest pla provinent de l’ens supramunicipal també comptem amb ajuts per a l’esport i salut pública, de 46 mil i 93 mil euros, respectivament.
El parc esportiu a Rincón del Cèsar, és el projecte estrella?
No hi ha dubte que es tracta d’un projecte ambiciós. Consisteix en posar al dia les instal·lacions existents, velles i obsoletes, modernitzar-les i ampliar-les per fases, atès el seu elevat cost, que s’enfila a l’1,4 milions d’euros. Tenim atorgats 650.000 euros del Pla Impuls de la Diputació, i l’Ajuntament haurà de procedir a les modificacions de crèdit que fessin falta. Aquesta zona esportiva tindrà pista de tenis, quatre pistes de pàdel, pista de futbol sala, cal·listènia, zona d’esbarjo infantil, tot en funció de les possibles subvencions. De cara a un més llarg termini, l’àrea esportiva seria ampliada amb pista de vòlei platja, d’atletisme i diversos jocs.
Per què es modificarà el Pla General d’Ordenació Urbana?
Es modificarà un sector de forma puntual. Correspon a la zona situada al peu de la carretera N-340 a l’alçada del mercat municipal i de les grans superfícies comercials. Amb la modificació quedarà eliminada la que en diem Ciutat Jardí, per poder crear uns espais oberts que combinaran la construcció d’habitatges i d’apartaments, amb espais comuns i enjardinats i, evidentment, també inclourà habitatge públic, amb locals comercials als baixos dels edificis.
Aquest pla de desenvolupament urbanístic ja s’ha presentat a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona per a la seva aprovació.
No hi ha dubte que el pla té una importància cabdal de cara cobrir el dèficit d’habitatge al municipi, inclòs el de l’àmbit social, amb un model urbanístic sostenible i respectuós amb l’entorn i el medi ambient.