Modificar els pendents dels carrers d’Altafulla per reduir el risc d’inundació al barri marítim
Un estudi encarregat per l’Ajuntament aposta també per la creació de més embornals i unificar l’ús de barreres de protecció de les cases
Els carrers del barri marítim d’Altafulla tenen uns pendents divergents que no conflueixen a mar i afavoreixen l’acumulació d’aigua de pluja i les inundacions al barri. Un estudi ha agrupat els carrers en diferents conques que són les que rebrien l’aigua de manera separada. El cas és que aquestes conques no finalitzen el seu recorregut al mar, com seria el més lògic, sinó que els pendents dels carrers dirigeixen l’aigua cap a una sola conca, que és la del carrer Jaume I. Aquest, segons ha explicat un dels autors de l’estudi, l’enginyer i geòleg Roger Ruiz-Carulla «és el punt més crític del barri, que acumula l’aigua de tots els carrers de la zona, equivalent a 10,3 hectàrees de superfície».
Per revertir aquesta dinàmica, l’estudi proposa que s’actuï en les interseccions de diferents carrers (Camí del Prat, Via Hercúlia, Cronista Muntaner i Via Augusta), que actualment desvien aquesta aigua i fer que flueixi fins al mar.
Des del consistori s’apunta que els equips tècnics de la casa redactaran un projecte per fer aquestes modificacions i que previsiblement es podran anar executant a partir de l’any vinent.
El que sí que es podria fer abans d’acabar el 2024 és una altra de les propostes que contempla l’estudi, com és la construcció de nous embornals que recullin l’aigua i la dirigeixin cap al mar. El coalcalde i president d’Aigües d’Altafulla, Jordi Molinera, assegura que l’actuació ja està pressupostada i s’iniciarà aquesta tardor.
Molinera, igualment, ha posat en relleu la tasca que s’està fent actualment en la neteja dels embornals existents i de l’acumulació de canyes i vegetació arrossegada per la rasa en punts com la rotonda dels càmpings. Una nova reixeta en aquest punt, en perpendicular a la via i fins a l’accés al Càmping Don Quijote, és una altra de les actuacions que estan previstes. Per altra banda, també es planteja generalitzar i unificar l’ús de barreres de contenció a les cases i destapar el tram del final del canal per fer-lo més practicable i fàcil de netejar.
Totes aquestes actuacions previsiblement arribarien abans que no estigui operativa la bassa de laminació prevista a la rotonda del Puntet, pendent de diferents tràmits per iniciar les obres.
Veïns satisfets i escèptics
Aquest estudi ha estat presentat recentment en audiència pública celebrada a l’Ajuntament, seguida en directe des de la sala de plens per diferents veïns de la zona i representants membres de la Plataforma d’afectats per les inundacions de Baix a Mar. La sessió no va acabar de convèncer els assistents. Sí que va ser valorada positivament pel que fa a l’exposició de la problemàtica i descoberta dels punts on cal actuar per resoldre-la, però es dubta de si efectivament es resoldrà.
Lamenten que, en dos anys, des dels aiguats de Santa Tecla «no s’ha fet res al barri», manifesta Núria Pijuan, una de les portaveus de la Plataforma d’afectats. Igualment, consideren insuficients les actuacions dutes a terme fins ara al barri, com la intensificació de la neteja d’embornals que s’esgrimeix des del consistori o el canvi d’amplada de les canonades que desemboquen al canal de la rasa.