Merche Dalmau: «La confiança dels nostres clients és el millor reconeixement»
Clos Galena va néixer l’any 1999 de la mà del seu fundador, Miguel Pérez, un enamorat del vi que va transmetre la seva passió a la seva dona, la Merche Dalmau. Quan van conèixer el Priorat es van enamorar de les seves terres i van decidir construir allà el seu celler sostenible i ecològic. Fa unes setmanes va rebre el premi The European Awards 2023 a la categoria Celler de l’Any, amb Dalmau al capdavant del projecte.
Enhorabona pel reconeixement de celler de l’any. Què sentiu quan us donen el premi?
Sentim un agraïment gegant. Estic molt contenta que uns premis de nivell internacional, com els European Awards, reconeguin el nostre treball.
Esperàveu aquest reconeixement?
La veritat és que va ser una sorpresa, en el nostre dia a dia intentem fer la feina ben feta i treballar amb honestedat, ens esforcem per aconseguir que el nostre producte sigui excel·lent intentant millorar i superar-nos dia a dia. El fet de rebre un reconeixement tan important com aquest ens encoratja a continuar lluitant i treballant en aquesta línia.
Quin és el secret del vostre èxit?
Posar l’ànima i estimar tot allò que fas, lluitar per assolir els objectius i no decaure davant de les adversitats, que sempre hi son. Treball, constància, passió, tenir un bon equip, i el més important, la confiança dels nostres clients, aquest és el nostre millor reconeixement.
Quin paper juga el territori?
Sense la terra que ens dona aquest raïm de la més alta qualitat no seria possible crear aquests grans vins reconeguts en tot el món, i és per això que des de Clos Galena ens impliquem des de fa anys en donar suport a projectes solidaris, socials, culturals i empresarials, amb la voluntat de poder tornar al nostre territori una mica de tot el que ens dona.
Però també aneu més enllà del Priorat.
Clos Galena exporta vi a més de 30 països, i això també és una oportunitat de promocionar i posar en valor el nostre territori, és una gran satisfacció i una enorme responsabilitat tenir l’oportunitat de fer d’ambaixadors de la nostra terra, i precisament amb aquesta voluntat vam impulsar el projecte Art, Vi i Territori amb la Galeria Anquins de Reus, i ja hem fet presentacions a Hong Kong, Nova York, Moscou, Estocolm i Shanghai.
Sou una empresa familiar, amb tradició, nascuda el 99. Com neix el projecte?
El celler Clos Galena s’erigeix en un testimoni viu de la dedicació i passió de la família Pérez i Dalmau, que hem fet d’aquest celler el projecte de les nostres vides. El meu marit, el Miguel Pérez, va ser-ne el fundador i va materialitzar el seu somni de construir un celler sostenible i ecològic a El Molar, dins de la DOQ Priorat, a les terres de les qual es va enamorar.
Com ha evolucionat amb el pas dels anys?
La pèrdua del Miguel el 2013 no va aturar l’impuls de Clos Galena, vaig decidir agafar el timó del celler, i des de llavors que en porto el lideratge compartit amb el nostre enòleg Toni Coca i la resta de l’equip. En aquests anys hem continuat treballant i mantenint l’alt nivell i la qualitat i excel·lència dels nostres vins. Pel creixement del nostre celler va ser molt important que un dels nostres vins fos seleccionat per servir-se al sopar dels Premis Nobel, és la primera vegada en més de cent anys que un vi català del Priorat, on la propietària del celler és una dona, es va servir en aquest sopar.
És complicat ser dona en aquest sector?
Ser dona en el sector del vi és una experiència emocionant, el que és complicat de vegades, tot i ser apassionant, és el dia a dia empresarial, la capacitat de superar les adversitats amb èxit considero que és més una qüestió de talent que no pas de gènere. És important en qualsevol sector que es garanteixi la igualtat d’oportunitats per a tothom.
Hi ha dones dins del món del vi? Quin paper acostumen a ocupar?
Cal tenir en compte que en aquests darrers 20 anys les dones han entrat amb força en camps com la sumilleria i la direcció de cellers. Durant anys les dones no s’havien posat en primera línia als cellers, ara les joves ho viuen amb normalitat, i de fet hi ha molts referents femenins importants tant en l’àmbit nacional com internacional.
S’ha d’impulsar la tasca de la dona en el vostre àmbit?
Sí, òbviament s’ha d’impulsar tant en l’àmbit del vi com en tots els altres àmbits. Com a mare de tres filles, per mi també és important la visibilitat dels lideratges femenins.
Quins són els vostres plans de futur?
Estem començant amb els preparatius del nostre 25è aniversari de l’any que ve, on farem diverses activitats i tastos dels nostres vins, tant a nivell nacional com internacional. A més, en un any tenim pensat treure nous vins, com un vi de finca. També tenim previst donar un impuls per consolidar amb força el projecte d’Enoturisme que ja fa uns anys el vam iniciar