Vandellòs i l’Hospitalet rep 1,3 milions per protegir el conjunt històric d’Hifrensa
La línea d’ajudes correspon al Programa de millora i competitivitat i de dinamització del patrimoni històric amb ús turístic, finançat pels fons Next Generation UE
El Ministeri d’Indústria i Turisme ha concedit a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant una subvenció d´1.319.143 euros pel projecte d’actuació sobre el patrimoni arquitectònic del conjunt històric d’Hifrensa, obra de l’arquitecte racionalista, Antoni Bonet Castellana.
La línea d’ajudes correspon al Programa de millora i competitivitat i de dinamització del patrimoni històric amb ús turístic, finançat pels fons Next Generation UE (ordre ICT/2022, de 22 de desembre).
El projecte ideat, tramitat i aprovat durant el mandat anterior pel govern municipal del PSC, contempla actuacions sobre els immobles públics del conjunt històric: l’escola Àster, el pavelló i els horts didàctics del poblat d’Hifrensa. Aquestes actuacions estan centrades en restaurar aquests edificis públics i adequar-los a les normatives actuals en matèria d’estalvi i eficiència energètica, així com a l’accessibilitat universal i a la seguretat. D’aquesta forma, es garantitzarà la conservació a llarg termini i l’ús sostenible d’aquests béns patrimonials.
La justificació del projecte, que ha estat subvencionat al 100%, és especialment rellevant per l’oportunitat que suposa la posada en valor dels elements singulars i diferenciadors del patrimoni històric i arquitectònic que representa l’última colònia industrial de Catalunya.
En aquest sentit, el Poblat d’Hifrensa és un exemple destacat de l’arquitectura racionalista relacionada amb la producció d’energia d’origen nuclear, que contribuirà a l’estratègia de desestacionalització de la destinació, en l’àmbit del turisme industrial i cultural.
“És una gran notícia pel nostre municipi i és el resultat d’una política de revalorització del patrimoni històric i cultural portada a terme durant el mandat socialista mitjançant la seva protecció i conservació” ha comentat l’exalcalde i senador, Alfons Garcia, que ha afegit: “Finalment, aquest treball ha donat els seus fruits en benefici del conjunt de la població de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant”. Així, l’antic hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant i el conjunt històric d’Hifrensa van ser declarats BCIN durant el seu mandat.
“Crear producte turístic vinculat al patrimoni històric i cultural és una de les línees de treball que ens marcaven per tal de desestacionalitzar i diferenciar l’oferta turística de la nostra destinació. Per això, van concentrar esforços des dels diferents departaments implicats, com el de turisme, l’urbanisme, la cultura i el patrimoni a través d’un treball col·laboratiu, tant polític com tècnic”, ha afegit Maria José Gómez, ex-regidora de Promoció Econòmica en aquests anys.
Des de l’agrupació local del PSC, els seus dirigents han agraït públicament a totes les persones implicades: autors del projecte -en especial a l’arquitecte local Juan F. Ródenas, tècnics i tècniques de l’Ajuntament i del Ministeri d’Indústria i Turisme, així com als responsables polítics que ho han fet possible.