El cant del Miserere posa el punt final a la Processó del Silenci del Vendrell
Aquesta peça coral, que s’interpreta des del segle passat en la nit del Divendres Sant, es va cantar amb l’acompanyament de l’orgue
El Vendrell va viure ahir un dels actes més solemnes i concorreguts de la seva Setmana Santa: la Processó del Sant Enterrament, més coneguda com la Processó del Silenci. Els Armats anunciaven l'arribada de la tropa a la porta de l'església de Sant Salvador amb el so dels seus timbals.
A l'interior del temple, les imatges restaven impacients a l’inici d’una de les processons més representatives a la capital del Baix Penedès. A les deu de la nit, el silenci omplia la plaça Vella i la tropa d’Armats va emprendre la seva marxa, guarnits amb la indumentària que els caracteritza: el casc, la llança, l’escut, la cuirassa i les sandàlies de cuir.
Els seguien de ben a prop els sis passos, que anaven sortint a poc a poc de l'església. Al Vendrell les imatges il·lustren la passió i mort de Crist. L’Ecce Homo seguit pel misteri de Natzaret i Verònica, el del Sant Crist, el dels Dolors, el del Sant Sepulcre i la Mare de Déu de la Soledat. Tots ells anaven acompanyats en tot moment pel centenar de confrares que participava del recorregut cerimoniós.
Un grup de feligresos amb espelmes va seguir la processó per diferents carrers del nucli històric de la vila. El recorregut va finalitzar a l'església de Sant Salvador, on la interpretació coral del cant del Miserere va posar el punt final als actes de Divendres Sant.
El cant del Miserere
A començaments d’aquesta setmana es presentava a la Sala Sant Salvador de la rectoria l’edició del llibret del Miserere, un cant atribuït al compositor litúrgic Josep Badia i Planas. La publicació ha estat impulsada per l’Associació d’Amics de l'Orgue del Vendrell i Lluís Sintes ha estat l’encarregat de fer l’edició digital de la partitura.
Segons va explicar l’autor del llibret, la interpretació d’aquesta peça ha esdevingut un acte «tradicional i imprescindible» dins la Setmana Santa de la capital del Baix Penedès. Sintes apuntava que el Miserere, escrit originàriament per a veus masculines, s’interpretava des de la primera meitat del segle passat per diferents carrers i places del Vendrell durant el transcurs de la processó del Silenci.
En l’actualitat, es canta a l’interior de l’església de Sant Salvador, quan la imatge del Crist Crucificat entra al temple després de la processó i arriba a l’altar major. L’interpreten un cor mixt i dos solistes –enguany Joan Güell i el mateix Lluís Sintes, que agafava el relleu d’Albert Solé–, acompanyats per l’orgue del Vendrell.
Des de l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell van assegurar que l’edició d’aquesta publicació s’ha realitzat a partir de l’estudi dels diversos manuscrits que es conserven i d’una edició adaptada dins un recull de cant coral.