550 alumnes de Vila-seca ja saben les conseqüències de llençar les tovalloletes al vàter
7 escoles han assistit a l’espectacle d’educació ambiental “Les tovalloletes no desapareixen per art de màgia” d’Agbar, amb la participació de l’Ajuntament de Vila-seca
550 alumnes de 1r i 2n de primària de les escoles de Vila-seca han participat a l’espectacle de màgia organitzat per Agbar, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-seca, per conscienciar-los de les conseqüències de llençar les tovalloletes al vàter.
El Mag Albert ha fet “embruixar” i sensibilitzar l’alumnat amb l’espectacle titulat “Les tovalloletes no desapareixen per art de màgia” al Celler de Vila-seca, edifici noucentista recentment rehabilitat. Aquesta iniciativa pedagògica de la companyia del cicle de l’aigua al municipi pretén conscienciar els nens i les nenes dels danys per a la xarxa de sanejament que provoca llençar les tovalloletes pel vàter. I té l’objectiu de promoure una actitud respectuosa envers el cicle de l’aigua i el medi ambient.
L’acte ha comptat amb la presència de la 1a tinenta d’alcalde i regidora de Cultura, Coneixement i Relacions Cíviques, Manuela Moya, que ha donat la benvinguda als alumnes. Per part d’Agbar, hi han assistit el cap de distribució, Roger Ferraté, i la coordinadora de Clients, Anna Machuca. Els nens i nenes que han participat en aquest espectacle provenien de les escoles Torroja, Sant Bernat, Mestral, Miramar, La Plana, La Canaleta i Cal·lípolis.
Agbar va posar en marxa aquesta iniciativa l’any 2018 per alertar del problema que causa llençar aquest producte pel vàter, i des d’aleshores més de 2.000 escolars de Vila-seca han participat en aquesta acció de sensibilització adreçada als més petits. Tot i que moltes tovalloletes són biodegradables i alguns fabricants indiquen que es poden llençar pel vàter, no s’ha de fer perquè arriben intactes a les depuradores, embussen les canonades i afecten el medi ambient.
Les tovalloletes estan generalment fetes de fibres de cel·lulosa no teixida i plàstic unides entre si i formen una malla que dona cos al material i les fa molt resistents. A causa d’això, no es desintegren –o no ho fan en el temps necessari- i passen a les aigües residuals a través de la xarxa de clavegueram.
A l’hora de posar fi a aquesta problemàtica, és molt important la conscienciació ciutadana i, per això, Agbar, companyia compromesa amb un model d’economia circular que té com a objectiu cuidar el medi ambient, porta aquest espectacle a diferents municipis de Catalunya per posar de manifest d’una forma lúdica com tots podem contribuir a la millora del nostre entorn.
Agbar impulsa diferents accions de sensibilització i d’educació ambiental amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania, especialment els més joves, com cuidar un recurs escàs com l’aigua i preservar el medi ambient. Alguns d’aquests projectes de conscienciació són el programa educatiu d’Aqualogia, els recursos pedagògics interactius a www.agbaramblesescoles.cat, l’exposició Operació Aigua que està visitant una cinquantena de municipis en dos anys, així com tallers i activitats de sensibilització