Sánchez diu que el preacord PSC-ERC per investir a Illa és “magnífic” i obrirà “un temps nou a Catalunya”
El president ho considera un camí “inqüestionable” cap a la “federalització de l’estat autonòmic”
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres que el preacord entre el PSC i ERC per investir Salvador Illa és “magnífic” i permetrà obrir “un temps nou a Catalunya”. “Estic molt content, feliç”, ha asseverat davant la premsa abans de demanar “respecte i reconeixement” pels republicans, un partit que, a parer seu, ha aconseguit “importants avenços” per l’autogovern català a través de la negociació. Pel que fa al nou model de finançament inclòs en l’acord, ha dit que sorgirà d’una negociació “bilateral” amb el Govern que, a la vegada, suposa un pas “inqüestionable” cap a la “federalització de l’estat autonòmic”. “És una molt bona notícia pel sistema polític espanyol”, ha reblat des del palau de La Moncloa.
“Tots els socialistes volen a Salvador Illa com a president de la Generalitat”, ha apuntat abans d’insistir que el pacte tancat amb els republicans és bo tant per la societat catalana com pel conjunt de l’estat. En referència a les crítiques a la nova proposta de finançament que inclou el pacte, ha ressaltat que allò que afecta el benestar és qui governa, no el sistema de repartiment dels recursos.
“Per primera vegada en quaranta anys, perquè així ho han volgut els catalans, no hi ha una majoria independentista al Parlament, i per primera vegada en dotze anys les parts han tornat a dialogar”, ha remarcat. A parer seu, el “problema” no està resolt i caldrà temps i voluntat, però no es pot ocultar que actualment la situació territorial és millor que el 2017.
Petició a Junts
En la seva darrera roda de premsa abans de l’aturada estiuenca, Sánchez ha demanat a totes les formacions que facin una “lectura crítica” del que va passar el 2017. “Els catalans han demanat que estiguem a les coses importants, al dia a dia, als serveis públics, i en aquest context espero que Junts faci una lectura del mandat de les urnes a Catalunya i faci una oposició útil, constructiva, en benefici de Catalunya i l’Estat”, ha demanat. En aquest sentit, ha dit que espera presentar els comptes de l’estat al setembre o octubre.
Recursos a l’amnistia
Pel que fa als recursos anunciats per diverses comunitats autònomes, com Castella la Manxa o Madrid, en contra de la llei d’amnistia, Sánchez ha vaticinat que no tiraran endavant. “La meva opinió és que perdran”, ha apuntat en una intervenció en la qual ha repetit diverses vegades que Espanya està avui més “unida” i és “més pròspera” que quan ell va arribar al govern espanyol.
Rendiment legislatiu
Durant el seu balanç del curs polític -marcat per les negociacions de la investidura, l’amnistia o les eleccions catalanes i europees- Sánchez ha defensat que l’activitat legislativa no pot ser l’únic indicador a tenir en compte per mesurar l’efectivitat d’un govern. A parer seu, les lleis són “molt importants” però el més important és tenir “resultats” i els resultats del seu executiu son “molt bons”.
“M’agradaria que la dificultat per tenir acords dels darrers mesos acabin i tots els partits acceptin el mandat de la ciutadania i entenguin que ara no és el moment de fer campanya permanent”, ha reblat.