Poesia, teatre i documental per a futurs escriptors i guionistes
L'escola especialitzada en formació literària a Tarragona presenta la nova temporada amb itineraris pensats per a diferents edats i nivells
CAROLINA ARES CRESPO
Estimular la imaginació, treballar sobre la paraula viva, debatre sobre el procés de creació, entendre com s’activen els engranatges de l’escriptura creativa i fer visible l’obra d’autors i autores novells. Aquests són els principals objectius que l’Escola de Lletres de Tarragona pretén assolir en els seus cursos, tallers i seminaris des que va començar a caminar, l’any 2002. Aquest curs lectiu, però, l’Escola ha ampliat la seva oferta formativa i, a més dels set cursos de creació literària, ha diversificat l’oferta dels tallers monogràfics i de les trobades per a un públic més jove. L’entitat afronta així nous reptes amb la il·lusió del primer dia i les ganes de donar resposta a la creixent demanda per part de l’antic alumnat i dels nous estudiants amb inquietuds creatives que volen iniciar-se en el món de l’escriptura.
Nous gèneres
Una de les principals novetats de la programació 2016-17 és la incorporació de cursos d’escriptura creativa que van més enllà de la narrativa breu i la novel·la, un gènere literari que predomina en gran part de l’oferta de les escoles, llibreries i espais culturals que ofereixen cursos d’escriptura. Així, el nou alumnat podrà participar del curs d’Escriptura Teatral o dels tallers monogràfics d’escriptura poètica (Tres sessions a l’infern) i de guió cinematogràfic (L’enigma del guió documental), tots tres destinats a públic adult i a càrrec de professors i artistes especialitzats en les diferents disciplines, com Adrià Targa, Maria Roig o el polifacètic Albert Mestres.
Diversos nivells
D’altra banda, l’Escola de Lletres ofereix enguany la possibilitat de fer un itinerari més complet, amb cursos d’iniciació, cursos de contingut més específic i de profunditat i espais de debat i creació per desenvolupar el seu projecte personal en l’univers de l’escriptura creativa.
En aquest sentit, s’ofereix un taller d’iniciació a la creació narrativa, Tocats per la paraula, per al qual no es requereix cap bagatge previ, ja que representarà un primer contacte amb la ‘caixa d’eines’ de l’escriptor, a partir de lectures, exercicis pràctics i debat col·lectiu.
L’antic alumnat de l’Escola (o persones formades en altres ateneus literaris o entitats) hi trobarà el seu espai en el taller estable dels dimarts, Lletres en joc, o en l’Observatori Gramma dels divendres, un grup de debat i innovació literària on es desenvoluparan els projectes literaris de l’estudiant.
Els iniciats en l’escriptura també podran aventurar-se en un taller itinerant que recorrerà els carrers de Tarragona a la recerca d’històries locals.
Finalment, qui estigui interessat en el relat breu podrà inscriure’s al taller de conte infantil, impartit també setmanalment.
Com a complement, l’Escola també oferirà un servei d’atenció individualitzada en forma de tutories literàries, mitjançant el qual el professorat de l’entitat assessorarà els escriptors i revisarà de manera crítica els seus manuscrits.
Per als més joves
El públic més jove també tindrà el seu espai a l’Escola de Lletres de Tarragona aquest any i podrà participar de cursos de llarga durada, com el de creació Un món per descobrir, per a petits escriptors que tinguin més de 12 anys, o A la recerca dels mots perduts, destinat a joves de més de 16 anys.
Malgrat els canvis i les noves incorporacions, l’Escola es manté ferma en la seva essència, fent servir una metodologia que cerca «estimular i fomentar la creativitat mentre acompanya l’alumnat en el seu procés de construcció i aplicació de nous coneixements, i promovent alhora les activitats entorn de les obres i dels seus autors i autores, en forma de debats, exposicions, publicacions i lectures col·lectives».