Pere Aragonès avisa l’Estat que l’amnistia no serà «la fi de res»
El president del Govern català reivindica les sigles d’ERC: «Qui va davant i obre camí és qui més s’esgarrinxa»
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat l’Estat que l’amnistia no serà «la fi de res» sinó la «primera passa necessària per obrir camí». Durant l’acte polític d’ERC per l’Onze de Setembre a Barcelona, el cap del Govern ha reiterat que l’amnistia «no és suficient» i que Catalunya ha de votar el seu futur: «El poble és major d’edat», ha emfatitzat. En aquest sentit, Aragonès ha insistit que el país ha d’avançar «cap al referèndum definitiu», reconegut internacionalment per ser un estat. El president ha reivindicat les sigles d’ERC: «Qui va davant i obre camí, aparta les bardisses i marca el pas és qui més s’esgarrinxa». I ha assegurat que és una «excel·lent notícia» que hi hagi «més gent» que coincideixi en aquest camí.
Aragonès s’ha volgut dirigir a les institucions de l’Estat -ha mencionat la Zarzuela, la Moncloa i les Corts-, per advertir que l’amnistia «no és ni serà la fi de res». El president ha argumentat que, en tot cas, és una «la primera passa, necessària i imprescindible, per obrir camí». El cap del Govern ha afegit que, a més, Catalunya ha de decidir lliurement el seu futur com a poble en un referèndum amb reconeixement internacional.
En aquest sentit, Aragonès ha constatat que el conflicte amb l’Estat no es resoldrà «només» amb mesures anti-repressives, que ha catalogat d’»absolutament necessàries però no suficients». El dirigent republicà ha manifestat que cal acabar amb la repressió per situar la part catalana en «igualtat de condicions» respecte l’Estat en la negociació. Però que el conflicte és sobre la sobirania, i que el poble és major d’edat.
«Catalunya té dret a decidir el seu futur i que se li reconegui, i obrir camí cap al referèndum definitiu, reconegut per la comunitat internacional per esdevenir un estat», ha sentenciat Aragonès, davant el públic republicà que s’ha apropat al carrer del Bruc amb Ronda de Sant Pere, amb motiu de l’acte polític del partit per l’Onze de Setembre.
Aragonès també ha lloat l’estratègia negociadora d’ERC, i ha remarcat que és el partit que els darrers anys ha «desbrossat» el camí. «Qui va davant i aparta les bardisses i marca el pas, normalment és qui més ferides té i qui més s’esgarrinxa», ha apuntat el president del Govern, que també ha dit que és una «excel·lent notícia» que ara hi hagi més gent que s’apunti a la via negociadora, en al·lusions indirectes a Junts.
D’altra banda, el president de la Federació de Barcelona del partit, Gerard Gómez del Moral, ha recordat la ‘cadena humana’ de la Diada del 2013, i ha tingut paraules de record per Muriel Casals i Carme Forcadell. Del Moral també ha subratllat que l’independentisme és l’únic projecte trencador, perquè posa «en escac» els privilegis «dels de sempre».
A l’acte també hi ha participat la portaveu del Jovent Republicà, Andrea Urbano. Hi ha assistit consellers i conselleres del Govern, així com representants de la direcció del partit -menys el seu president, Oriol Junqueras, per positiu de covid-, membres del Jovent, i simpatitzants d’ERC.
Una amnistia «per posar el comptador a zero»
L’acte polític ha continuat després del dinar popular. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha assegurat que qui vulgui comptar amb els vots d’ERC ja en coneix les condicions: «amnistia, autodeterminació i el benestar per la gent». La dirigent republicana ha afirmat que l’amnistia ha de servir «per posar el comptador a zero», acabar amb la repressió «injusta» i tenir «igualtat de condicions» durant la negociació.
Tot seguit, Vilalta ha subratllat que els conflictes se solucionen política i democràticament, és a dir, posant urnes. Així, la portaveu republicana ha reivindicat l’1-O i ha assegurat que Catalunya «ho tornarà a fer», i ara «per guanyar la llibertat».
A la tarda també ha pujat a l’escenari el cap de files d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, que ha dit que l’amnistia significa «reparació», però també reconèixer el dret de la ciutadania a defensar les seves idees amb tota llibertat.
«’Pinganillos’ ja!»
Finalment, la número dos del partit a Madrid, l’exconsellera Teresa Jordà, ha interpel·lat el president espanyol en funcions i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, per dir-li que ja pot «donar per feta» l’amnistia, que ha descrit com «un graó més».
Jordà també ha reivindicat que ERC faci dècades que reclama que es pugui parlar en català al Congrés. I ha recordat que l’expresident de la cambra Jesús María Posada Moreno (PP) va dir a Joan Tardà (ERC) que «no hi hauria mai ‘pinganillos’ al Congrés». I Jordà li ha donat la volta: «’Pinganillos’ al Congrés ja!».