Foment del Treball es reuneix amb la Comissió Europea per evitar una guerra comercial de la UE amb la Xina

Sánchez Llibre alerta que un augment d’aranzels derivaria en una pèrdua de 500 milions per al sector porcí

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, s’ha reunit aquesta setmana amb representants de la Comissió Europea per posar en comú una sèrie d’estratègies a nivell comunitari amb l’objectiu d’evitar una guerra comercial entre la Xina i la Unió Europea. En una atenció als mitjans des de Brussel·les, el dirigent de la patronal ha alertat que un augment d’aranzels tindria greus efectes en sectors com el porcí espanyol, que podria arribar a perdre fins a 500 milions d’euros anuals. En el mateix sentit, tem que les restriccions comercials afectin altres sectors -com l’energètic, el tecnològic o el tèxtil-, tot i que també reconeix que es mostra optimista pel que fa a la «diplomàcia» de l’executiu per redirigir la situació.

«Hem d’engegar tots els mecanismes necessaris per evitar que aquesta situació s’estengui a més sectors econòmics», ha declarat Sánchez Llibre, qui ha posat en relleu la importància del sector porcí en l’economia espanyola i el fort pes de Catalunya dins aquesta àrea.

Segons dades presentades per la patronal, Espanya és el principal proveïdor de porcí a la Xina, amb exportacions que l’any 2023 van superar els 1.183 milions d’euros, xifra que representa més d’un 20% de les exportacions sectorials espanyoles. En cas que el gegant asiàtic impulsés una pujada d’aranzels, Foment estima que les pèrdues serien d’uns 500 milions d’euros anuals al sector i que l’estabilitat dels 115.000 llocs de treball que genera el porcí es veuria «amenaçada».

Al mateix temps, l’organització empresarial ha recordat que més de 14.500 empreses espanyoles exporten els seus productes a la Xina. En concret, Pequín va ser el quart soci comercial d’Espanya l’any 2023 i el segon proveïdors de béns, així com el dotzè client per a les seves exportacions.

«Si no hi ha una estratègia d’unitat i de manteniment d’un objectiu comú per part de tots els estats membres, aquesta guerra comercial que avui està implementada al sector de l’automòbil i al sector porcí també podria fer-se extensiva a altres sectors com l’energètic, el tecnològic o el tèxtil», ha advertit Sánchez Llibre.

Satisfacció amb la Comissió Europea

Malgrat l’increment de les tensions entre la Unió Europea i el país asiàtic, el president de Foment s’ha mostrat convençut que la Comissió Europea mantindrà «una diplomàcia vaticana» per convèncer a les autoritats xineses que una guerra comercial pot ser «molt perjudicial» per als interessos de les dues parts. «Som optimistes i confio que la sang finalment no arribarà al riu», ha comentat.

Malgrat tot, Sánchez Llibre també ha defensat els plantejaments de l’executiu comunitari pel que fa a la investigació sobre els vehicles elèctrics -considera que existeix una competència «deslleial»- i espera que les negociacions entre les dues potències «prosperin positivament».

A banda de Sánchez Llibre, en les reunions amb la Direcció General de Comerç de la Comissió Europea també hi ha participat la responsable d’Unió Europea de la patronal catalana, Ana Ollé.