Eva Menor Cantador, consellera d’Igualtat i Feminisme: «Ens preocupa el negacionisme de les violències masclistes»
Nou paquet de 32 mesures del Govern. L’acord, ja aprovat, planteja accions transversals amb un abordatge integral de les violències masclistes, amb el qual volen implicar a tota la societat.
Fa 100 dies que encapçala la Conselleria d’Igualtat i Feminisme i ha deixat clar que l’erradicació de les violències masclistes és una de les prioritats del Govern de la Generalitat.
Com es plantegen la lluita contra les violències masclistes des del Govern?
Des de l’inici hem tingut molt clar que erradicar la violència masclista de la nostra societat és una de les prioritats indiscutibles tant de la Conselleria, com de tot el Govern. Durant aquests tres mesos hem posat la lluita contra aquesta vulneració de drets humans al centre, i per això hem aprovat un acord de govern amb un paquet de 32 mesures contra la violència masclista. Es tracta d’accions transversals que plantegen un abordatge integral de les violències masclistes, i que impliquen tots els departaments de la Generalitat.
Ens pot detallar algunes mesures d’aquest conjunt de 32?
Són mesures que tenen en compte tots els àmbits, i que volen implicar a tota la societat. Per això, la primera iniciativa és el Pacte Català contra les Violències Masclistes, un gran acord institucional, polític i social per establir mesures que no depenguin de qui governi, sinó que tinguin l’ampli suport de tota la societat per lluitar conjuntament contra tota mena de violència masclista. També obrirem 4 nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) en violències masclistes abans de finals d’any, un a cada província, i comptarem amb un nou SIE per combatre les violències digitals. En aquest últim cas, ens preocupa molt el negacionisme de les violències masclistes entre la gent jove i volem interpel·lar-los i dirigir-nos a ells i elles en un llenguatge que els hi sigui proper i entenedor.
Aquests 4 nous SIE quines característiques tindran?
Seran serveis que oferiran atenció i acompanyament integral, per assegurar que totes les dones de Catalunya estiguin ateses les 24 h amb professionals especialitzades en violències masclistes i també en violències sexuals. Aquests quatre nous SIE se sumaran als ja existents a tot Catalunya, que continuaran ampliant-se els pròxims anys per garantir l’atenció integral i l’equitat territorial.
Ha parlat d’un SIE de violències digitals, com funcionarà?
Serà un servei virtual, que acompanyarà amb professionals especialitzades les dones que ho necessitin, i que assessorarà altres professionals de la xarxa d’atenció a les violències masclistes. Estarà en contacte amb la resta de SIE de manera bilateral, per si ha de derivar alguna dona perquè rebi atenció presencial, o bé per si algun altre SIE detecta alguna dona que pateix violència masclista digital. Tindrà molt en compte la gent jove, ja que reben moltes violències per aquest canal, i també farà prevenció i sensibilització.