El ‘no’ a la independència arriba al 53% i el ‘sí’ cau al 40%
Els partidaris de continuar com a comunitat autònoma arriben al 34% per primera vegada des del 2010
El ‘no’ a la independència ha arribat al 53% en el segon baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), presentat aquest dijous a Barcelona.
Es tracta de la proporció més alta de partidaris de romandre a Espanya des que el CEO pregunta pel tema en aquest format, el 2015.
Alhora, els que defensen el ‘sí’ es queden en el 40%, el percentatge més baix de tota la sèrie. Així, la distància entre una i altra opció és la més gran des que hi ha registres.
L’enquesta també mostra que els qui volen continuar sent una comunitat autònoma pugen del 31% al 34% en quatre mesos, la xifra més alta des del 2010. Per contra, els qui creuen que l’estat independent és la millor relació amb Espanya s’estanquen al voltant del 31% per tercer baròmetre seguit.
El ‘no’ en un potencial referèndum s’ha imposat al ‘sí’ en tots els baròmetres des de fa cinc anys, amb una distància que mai havia superat els 11 punts fins ara i sempre movent-se entre el 47% i el 52% des del 2019. En canvi, el ‘sí’ havia estat l’opció majoritària en alguns baròmetres en els quatre anys anteriors, arribant l’octubre del 2017 al 49%, però des de fa cinc anys no passa del 45%.
Per record de vot, el 91% dels simpatitzants de Junts aposten per la independència, una opció que també troba el suport del 80% de votants de la CUP i del 75% dels d’ERC. Pel que fa als qui diuen que van votar Aliança el 12-M, només el 56% votarien ‘sí’ a un referèndum, cosa que contrasta amb el discurs nítidament independentista de la formació de Sílvia Orriols –el 39% dels seus votants donarien suport al ‘no’.
D’altra banda, el 30% dels simpatitzants dels comuns farien un vot afirmatiu, per un 62% de negatiu. Una distància que encara s’eixampla més en el cas del PSC (16% a 80%), Vox (7% a 90%) i el PP (3% a 96%).