El monestir de Poblet prepara tres concerts per al III Festival d'Orgues

El festival l'obrirà Ben van Oosten, professor del Conservatori de Rotterdam i organista titular de la Grote Kerk

El Festival Internacional Orques de Poblet arriba a la seva tercera edició consolidant-se com una cita inexcusable per escoltar un orgue únic a Catalunya de la mà d’intèrprets poc habituals en les programacions del país.

El festival l’obrirà el dissabte dia 24, Ben van Oosten, professor del Conservatori de Rotterdam i organista titular de la Grote Kerk. Per a aquest concert l’intèrpret, que destaca en repertoris per a orgue del Romanticisme, ha adaptat el programa a les característiques de l’instrument de Poblet, especialment adequat per al Barroc, però sense renunciar a les seves senyes d’identitat.

Es podran escoltar obres de Johann Sebastian Bach, dels francesos Marchand i Lasceux, i una de les obres del gran repertori romàntic: les Variations Sériouses, de Felix Mendelssohn.

El segon concert, del 31 d’octubre, suposa una innovació en el Festival Orgues de Poblet. Es tracta d’un projecte personal de l’organista Jan Willem Jansen, que ja va participar en l’anterior edició.

En aquesta ocasió proposa un repertori, sota el títol, les Tradicions de l’In Nomine i del Magnificat, on s’alterna la música per a orgue amb el cant gregorià, que anirà a càrrec de Schola Antiqua, una formació capdavantera en la interpretació del gregorià a Espanya, dirigida per Juan Carlos Asensio.

El festival el clourà Claudio Astronio, que es defineix com un músic eclèctic: organista, clavencelista i director. A Poblet, el 21 de novembre interpretarà un programa atrevit, que commemora el 350 aniversari del naixement de Nicolaus Bruhns, establint un diàleg entre la seva música, el barroc espanyol i el minimalisme contemporani de Philip Glass.

Tots tres concerts s’iniciaran a dos quarts de nou del vespre a l’Església abacial de Santa Maria de Poblet, interpretats a l’orgue de tribuna, sobre l’entrada principal, que va ser construït per la firma suïssa Metzler Orgelbau AG i inaugurat el 7 de desembre de 2012. Tant la seva concepció com la seva construcció són del tot inèdites a Catalunya i a l’Estat Espanyol. A més de les característiques pròpiament alemanyes, aquest orgue està proveït dels elements necessaris per a l’execució de la música francesa, ibèrica, del barroc tardà, del primer romanticisme i de l’època moderna.

El preu de l’entrada és de 12 euros, amb abonaments per 2 dies (20 euros) i 3 dies (30 euros). Per a estudiants de conservatori i joves entre 13 i 15 anys l’entrada val 6 euros i és gratuïta per als menors de 13 anys.

Temas: