El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre anima empresaris i emprenedors a presentar projectes al Fons de Transició Nuclear

Acordat el repartiment dels recursos per al 2024, amb línies d’ajuts per millorar la competitivitat de les empreses, sector primari, projectes turístics i noves inversions empresarials

El Fons de Transició Nuclear ha acordat el repartiment dels recursos per al 2024. L’objectiu: estar al costat de les empreses i dels autònoms del territori i posar totes les facilitats perquè els projectes industrials que vulguin desenvolupar nova activitat a les zones de transició nuclear puguin fer-ho amb unes condicions més favorables gràcies al Fons de Transició Nuclear.

“Comencem a canalitzar de manera més concreta els recursos del Fons de Transició Nuclear perquè les empreses s’hi puguin beneficiar”, assegura el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez. “El Fons de Transició Nuclear ha de ser una palanca per preparar-nos i oferir oportunitats a tots els veïns i veïnes que més directament es veuran afectats pel tancament de les centrals nuclears i que les noves generacions tinguin llocs de treball per desenvolupar-se al territori”, recorda Salvadó.

A més, el delegat ha insistit a “animar empresaris i emprenedors perquè comencin a preparar els seus projectes per presentar-los al Fons de Transició Nuclear, perquè només amb aquesta col·laboració els Fons revertiran a les Terres de l’Ebre i serviran per tenir alternatives quan tanquin les nuclears”.

Imatge de la central nuclear d’Ascó. Firma: Generalitat de Catalunya

Generar ocupació i oportunitats

Generar ocupació i oportunitats de futur per donar resposta a l’impacte del futur tancament de les dues centrals nuclears d’Ascó i la de Vandellòs, que comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball als territoris que les envolten, és l’objectiu del Fons de Transició Nuclear, creat amb la Llei 5/2020 i que recapta el 50% dels ingressos relacionats amb la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear.

L’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear, presidit pel secretari d’Empresa i Competitivitat del Govern català, Albert Castellanos Maduell, ha acordat aquest mes de gener el repartiment dels recursos corresponents a l’exercici del 2024. Més del 50% dels recursos es destinaran a ajudes a projectes empresarials, en convocatòries de la Generalitat, adaptades a la realitat territorial dels municipis afectats, a les comarques de la Ribera d’Ebre, el Baix Camp, el Priorat, la Terra Alta, el Baix Ebre, el Montsià, les Garrigues i el Segrià, i focalitzades en els sectors identificats com a generadors d’ocupació i d’impacte econòmic.

A partir de l’abril, es publicaran les línies d’ajuts que, principalment, subvencionaran inversions empresarials d’alt impacte, noves oportunitats de negoci, sector primari, turisme i allotjament rural. Pel que fa a les inversions d’alt impacte al territori, es flexibilitzaran els requisits actuals, amb llindars mínims d’inversió més baixos i intensitats d’ajuda més elevades, tant per generar nous llocs de treball com per a actius fixos com ara l’adquisició de sòl industrial.

També s’adaptarà la línia d’ajut per detectar i implementar noves oportunitats de negoci, destinada a millorar la competitivitat, les polítiques d’innovació i la comercialització d’activitats empresarials i negocis establerts, amb cofinançament per a plans estratègics i recursos per fer-los realitat, com també una modalitat per atreure nova activitat econòmica que generi ocupació de qualitat.

Imatge d’arxiu d’una reunió del Fons de Transició Nuclear, amb el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell. Firma: Generalitat de Catalunya

Sector primari

Pel que fa al sector primari, les convocatòries que actualment formen part de l’activitat habitual del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural tindran recursos addicionals als territoris de les àrees nuclears per millorar la competitivitat de les explotacions agràries.

Per últim, també es prioritzaran projectes turístics per contribuir a posicionar les nostres comarques com a gran referent mundial de l’alimentació i el turisme enogastronòmic, amb suport directe al desenvolupament de nou allotjament i producte turístic vinculat a l’enogastronomia.

La resta de recursos es destinaran a finançar projectes locals i d’iniciativa i lideratge públic per finançar accions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa a les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears en funcionament a Catalunya.

Temas: