‘Dana’, ‘fentanil’, ‘hora tranquil·la’, ‘minisèrie’ i ‘no-binari -ària’, entre les candidates a neologisme de 2024
També hi ha aspiren les paraules ‘nom sentit’, ‘presentisme’, ‘transició ‘energètica’ i ‘transitar’
Arrenca el període de votació per triar el neologisme de l’any 2024 i les paraules candidates són ‘cancel·lar’, ‘dana’, ‘fentanil’, ‘hora tranquil·la’, ‘minisèrie’, ‘no-binari -ària’, ‘nom sentit’, ‘presentisme’, ‘transició energètica’ i ‘transitar’. Es pot votar a través del web neologisme.cat. L’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el TERMCAT i 3Cat, amb el seu portal lingüístic ésAdir, han engegat aquest dilluns l’onzena edició de la campanya del neologisme de l’any.
El període de votació estarà obert fins al diumenge 15 de desembre i, l’endemà, el dilluns 16, es farà públic el resultat. Tothom qui vulgui participar pot emetre el seu vot a través del web neologisme.cat. El neologisme amb més vots serà el guanyador i l’IEC té el compromís d’estudiar-lo amb atenció especial per mirar d’incorporar-lo en el diccionari normatiu.
Mitjançant aquesta campanya, que va començar fa 11 anys per iniciativa de l’Observatori de Neologia de la UPF i la Secció Filològica de l’IEC, es vol promoure l’interès i la participació de la ciutadania amb relació a la llengua catalana i la seva evolució i tenir en compte els seus punts de vista. Des dels orígens de la campanya, ha anat augmentant gradualment el nombre de persones que han votat el neologisme de l’any: de 200 votants l’any 2014 es va passar a 14.034 l’any 2023.
Les paraules guanyadores en les edicions passades han estat les egüents: ‘estelada’ (2014), ‘dron’ (2015), ‘vegà-ana’ (2016), ‘cassolada’ (2017), ‘sororitat’ (2018), ‘emergència climàtica’ i ‘animalista’ (2019), ‘coronavirus’ (2020), ‘negacionisme’ (2021), ‘birra’ (2022), i ‘viralitzar’ i ‘tiet/tieta’ (2023).