Com triar una joguina que fomenti la ciència entre les nenes

La indústria del sector encara té feina al davant per arribar als productes no sexistes

Queden molt poques hores perquè arriben els Mags d’Orient. Enguany, seran els homes els que s’encarregaran d’estar pendents que tot arribi com s’ha demanat, encara que a molt poca distància del col·lectiu femení: un 52% de les compres les faran els homes, enfront del 48% de les dones.

No obstant això, aquesta novetat no vol dir que es fomenti la igualtat entre els més menuts. La raó és que tots dos, tant homes com dones, tenen el risc d’adquirir una joguina que discrimini per gènere. I és que els aparadors en continuen estant plens.

Ja l’any passat un estudi del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) advertia que el nombre d’estereotips de gènere presents en els anuncis de joguines havia crescut fins al 34,7%. Tot i iniciatives aïllades de la indústria de la joguina que tenen com a objectiu fomentar la igualtat en el joc, com la guia de Nadal «Juguetes para tod@s» d’una coneguda cadena de botigues, continua sent complicat triar la joguina correcta si la finalitat és que sigui atractiva per a l’infant, el diverteixi, pugui aprendre’n alguna cosa i, a més, no discrimini per gènere o fins i tot fomenti l’interès de les nenes pels coneixements STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Però es pot aconseguir amb una mica d’esforç, això sí.

«Més important que el que ha de tenir per a atraure una nena, jo crec que és el que no ha de tenir per a estar lliure de marques d’estereotips de gènere. Per exemple, en la presentació han d’aparèixer nenes i nens, o fins i tot només nenes, però de cap manera només nens. Igualment, en el disseny i el contingut no hi hauria d’haver marques d’estereotip de gènere (evitem roses i blaus, que sigui molt competitiu o molt poc, entre altres coses). A partir d’aquí, ha de ser estimulant, entretingut i actual», assenyala María Antonia Huertas, investigadora del grup Technology Enhanced Knowledge and Interaction Group (TEKING) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Com a opcions concretes, la doctora en Psicologia Social Milagros Sáinz, directora del grup de recerca Gènere i TIC: Investigant el Gènere a la Societat Xarxa (GenTIC) de la UOC, cita els jocs que animen a pintar o fer formes amb plastilina o sorra artificial, els estels, les baldufes, els instruments musicals, les pilotes, els llibres i els contes no sexistes, les bicicletes, els monopatins, els bumerangs o els titelles.

Un altre tipus de jocs que fomenten competències lligades a la ciència i la tecnologia són els jocs de blocs i de construcció com Lego, o els laboratoris de ciències, a més dels àbacs, els jocs de càlcul matemàtic o geomètric i els jocs de bricolatge.

Temas: