Autorització per utilitzar aigua de dessalinitzadores privades per a les piscines
Sempre que serveixin per mantenir la viabilitat econòmica d’empreses privades i llocs de treball, sobretot en sectors com el turisme, la indústria o l’agricultura i la ramaderia
La comissió interdepartamental de sequera del Govern ha autoritzat l’ús d’aigua procedent de dessalinitzadores privades sempre que serveixin per mantenir la viabilitat econòmica d’empreses privades i llocs de treball, sobretot en sectors com el turisme, la indústria o l’agricultura i la ramaderia.
Així, els sectors econòmics o empreses que necessitin consumir més aigua de la permesa per la fase d’emergència 1 del pla de sequera, hauran de justificar-ne la necessitat i demanar permís a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
D’altra banda, la comissió també ha elevat al nivell 2 d’emergència els 12 municipis de l’Alt Empordà que depenen del pantà Darnius-Boadella, entre ells Figueres, on la dotació per persona i dia passa de 200 a 180 litres.
Les modificacions fetes pel Govern s’han aprovat aquest dijous en la Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS). Una de les principals mesures que l’executiu ha acordat a la reunió és permetre l’ús d’aigua dessalada provinent de dessalinitzadores privades per mantenir la viabilitat de les empreses, així com els llocs de treball, en sectors que depenen, en menor o major mesura, de l’aigua. Un d’aquests sectors és el turístic.
Tanmateix, el Govern ha deixat clar que s’obre a avaluar les sol·licituds «de qualsevol sector i de qualsevol punt del territori». «No hem volgut fer una mesura que només impactés a un sector», ha indicat el secretari general d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Vidal.
En aquest sentit, l’executiu ha subratllat que es donarà llum verda a aquesta mena d’instal·lacions exclusivament quan el seu ús estigui justificat per garantir la viabilitat d’una empresa i que, per tant, cada cas s’avaluarà de forma individual. En cap cas es permetrà utilitzar aigua dessalada per a una piscina d’ús particular. Per ara, el Govern no ha rebut cap petició formal, però sí que ha admès que ja hi ha alguna proposta sobre la taula, com és el cas de la dessalinitzadora adquirida pel sector hoteler de Lloret de Mar (Selva).
La portaveu del Govern, Patricia Plaja, ha recordat que Catalunya travessa una sequera «extrema» i que la situació «lluny de millorar, empitjora cada dia que passa». Tanmateix, ha defemsat que el Govern continua treballant amb l’objectiu que la ciutadania i els sectors econòmics «es vegin el mínim afectats» per les restriccions. Plaja ha indicat que l’ús d’aigua de dessaladores privades «en cap cas comprometrà» els recursos hídrics, superficials o subterranis, del territori. «Té una finalitat única i específica: mantenir l’activitat econòmica, així com els llocs de treballs».
Preguntat per l’excedent d’aigua que puguin generar aquestes dessalinitzadores privades, el secretari general d’Acció Climàtica ha obert la porta a què aquesta aigua que no s’utilitzi «es comparteixi amb l’entorn». «Si hi ha excedent, no tenim previst obligar-los, simplement demanar que participin», ha expressat.
L’embassament de Darnius Boadella entra en fase II d’emergència
D’altra banda, la comissió interdepartamental de sequera ha aprovat l’entrada en la segona fase d’emergència al pantà Darnius Boadella. L’embassament abasteix Figueres, Cabanes, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Figueres, Fortià, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d’Empordà. Ara com ara, es troba a un 11% de la seva capacitat, amb 6,90 hectòmetres cúbics d’aigua, dels 61,10 que pot arribar a acumular.