Vinyafest, descobrir i conèixer els tresors de la vinya en família

El festival gastronòmic i cultural de la Conca de Barberà ha arribat a la tercera edició amb un format itinerant, que va passar per Rocafort de Queralt dissabte i va culminar amb diferents propostes a Barberà de la Conca

Barberà de la Conca va cloure ahir el cicle Vinyafest 2024, un festival dedicat a la cultura de la vinya i en especial al trepat, la varietat autòctona de la Conca de Barberà. La tercera edició del Vinyafest ha omplert d’activitats dos municipis de la comarca, enguany amb un format itinerant, que va passar primer per Rocafort de Queralt durant el dissabte i que va acabar ahir al poble de Barberà.

Els actes d’ahir van tenir com a protagonista el celler modernista de Rocafort i també van dur a terme dos tallers per a famílies, un vermut musical a càrrec del DJ Alexandre Bonanit i un conte per als més menuts per part de Música Viva.

El cap de setmana acabava amb propostes de gastronomia, patrimoni i música als edificis emblemàtics de Barberà, amb visites guiades al Castell Templer i al Celler Modernista. A les onze, arribava una de les propostes més esperades, la visita al Viver de celleristes, un espai de referència en l’àmbit internacional.

El guia del viver, Jordi Giné, va assegurar que l’espai va ser ideat per pagesos i petits productors, que van decidir unir-se per poder vinificar després de la crisi de la fil·loxera. Amb els recursos de l'època, va construir un edifici molt pràctic per poder fer vi, aprofitant els pendents i la gravetat per abocar el raïm.

Els cellers instal·lats al viver de Barberà de la Conca van oferir els seus productes als visitants durant el vermut. Foto: Roser Urgell

Espai de referència

La cooperativa es va crear l’any 1894, esdevenint el primer celler cooperatiu de Catalunya i també el de tot l’estat espanyol. L'edifici va començar a funcionar el 1902 i va estar actiu fins a l'any 1935, ja que als anys 40 es crea el Celler Modernista.

«En aquell moment, es va fer servir de magatzem, però l’any 2004, l'Ajuntament de Barberà de la Conca juntament amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, miren la viabilitat per donar-li un ús a aquest edifici de 2.000 metres quadrats», va explicar Giné.

Durant aquells anys hi havia moltes persones amb voluntat de crear els seus propis vins i estaven de moda els vivers d’empresa amb oficines. «Amb aquesta idea es va dir que es podia fer una cosa semblant, però especialitzada en l’elaboració de vi», va comentar Giné.

D’aquesta manera, es va donar un nou ús a l’espai i l’any 2007 va començar a funcionar el viver de celleristes, un espai compartit on diferents empreses del sector elaboren els seus productes. Passant per les diferents sales de la instal·lació, el guia va destacar que el viver és «un espai de testatge», on els emprenedors poden iniciar els seus projectes amb la voluntat de gestionar-se com una empresa i un negoci en un futur.

De fet, ja hi ha cinc projectes que han sortit del viver i han acabat creat els seus propis cellers. Actualment, hi ha vuit empreses instal·lades i totes tenen un denominador comú: la promoció dels productes autòctons.

És el cas del trepat, una varietat pròpia de la Conca que amb els anys s’ha anat revalorant i que ha esdevingut clau per dinamitzar el sector. En aquest sentit, pràcticament tots els cellers del viver elaboren referències amb trepat.

«En els últims 15 anys s’ha anat vinificant de moltes altres maneres i ara es fan tota mena de vins. Això ha servit de revulsiu per molts productors –va dir Giné–. Tenir una varietat que no hi és pràcticament enlloc, agrada i es valora».

Després de la visita, els assistents van poder degustar els vins dels cellers i participar en dos tallers creatius dirigits al públic familiar amb l’amenització musical del DJ Joan Reig durant el vermut.