Vint-i-cinc alumnes de Valls van rebre una beca per anar a l’estranger
Fa gairebé 20 anys que s’atorguen aquestes ajudes amb la participació d’empreses privades. A més enguany s’ha fet un esforç extra perquè tothom que la demanés la pogués tenir
La Fundació Ciutat de Valls i l’Ajuntament reconeixien ahir els estudiants que havien rebut les Beques Europa i Ramon Barbat i Miracle que dóna la fundació. Es tracta d’un suport econòmic per tots aquells universitaris, i universitàries, i també els alumnes de Cicles Formatius de Grau Superior, que van a l’estranger en el marc de la mobilitat internacional que tenen les universitats i els centres. Les persones becades que estudien un grau universitari reben uns 150 euros cada mes durant la seva estada en un país estranger, mentre que els de Grau Superior uns 300 si l’estada és d’un mes, i uns 500 si és de dos mesos. Cal remarcar que aquests últims surten per fer les pràctiques.
L’encarregada d’obrir l’acte era l’alcaldessa de la ciutat, Dolors Farré. Farré comentava que enguany s’han beneficiat d’aquestes ajudes 25 persones, però des del 2004, quan es van iniciar, unes 300. L’alcaldessa deia que «el programa és tot un èxit, i permet ampliar horitzons». També animava als joves a «canviar el món, aportar les seves il·lusions, i a lluitar per fer una societat més justa i igualitària». En aquest sentit, els recordava que per dur a terme tot això, hauran de prendre decisions, i a aquest tipus de programes els dóna eines per fer-ho.
La seguia el vicepresident de la Fundació Ciutat de Valls, Jordi París, que també felicitava a totes les empreses privades que col·laboren per fer possible aquestes ajudes econòmiques. També remarcava que durant tot aquest temps han invertit 240.000 euros, i que enguany «s’han fet esforços extres per poder donar els diners a totes les persones que ho han demanat, ja que el 2020 la pandèmia ho va paralitzar tot».
Després d’aquesta benvinguda es repartien els diplomes als 25 estudiants per part de totes les autoritats presents, i prenia la paraula la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, que reconeixia que ella també havia fet una mobilitat internacional. Per això, reconeixia que «és una experiència que es recorda tota la vida». La consellera anava molt més enllà, i ampliava el focus territorial i comptava que «tot i fer una bona aposta per l’educació pública, aquestes col·laboracions amb l’àmbit privat van molt bé». Igual que l’alcaldessa pensava que «fan una societat millor, i facilita la igualtat d’oportunitats juntament amb l’ascensor social».
Amb tot plegat, tot i considerar que és important tenir plans de retorn per totes aquelles persones catalanes que viuen a l’estranger, també etzibava que «és una experiència curricular que marca, però també és molt important totes les eines vitals que dóna».
Més enllà de Valls
Cal remarcar que aquestes beques es donen a alumnes que són de Valls, però també de tota la comarca. «Faig una crida perquè hi hagi més empreses que participin», deia el President del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Mateu Montserrat.
Una de les protagonistes explicava la seva experiència. L’alumna deia que «costa molt de pair la tornada», però que les noves amistats, l’experiència i les situacions no es poden esvair. També aprofitava per fer una reivindicació i demanar que tothom pugui optar a aquestes oportunitats.
Acabava l’acte el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, que assegurava que parlava per totes les universitats, i agraïa aquesta col·laboració i comentava que era molt important.