Mariona Escoda, pregonera de les festes de Sant Joan de Valls
El municipi viurà la seva Festa Major més familiar
Valls celebrarà el solstici i donarà la benvinguda a l’estiu amb un Sant Joan que manté tot el ritual i el corpus central històric que l’han convertit en una de les festes majors més tradicionals i populars de Catalunya. Enguany, la Festa Major arriba amb més propostes i activitats que mai per als més petits i per gaudir amb la família, destaca per la varietat de propostes i estils del cartell de concerts musicals i serà l’epicentre del món casteller amb les primeres actuacions de la temporada dels Xiquets de Valls al Km0 de la plaça del Blat, en un Sant Joan que passarà a la història també per la commemoració del 25è aniversari del Ball de l’Ós així com per l’estrena del recuperat Ball de Galeres que amplia el seguici cerimonial.
La festa tindrà com a protagonistes, entre molts d’altres, a la cantant vallenca Mariona Escoda com a pregonera i també el campaner en actiu de més edat de Valls, el Ramon Vilà que serà proclamat SantJoaner 2024. El dia 23, Ramon Vilà no només tindrà l’honor de dur la bandera de la ciutat a la Tronada com és tradicional sinó que, com a novetat, se li farà entrega d’una de les tres claus que obren el reliquiari de Sant Joan per tal de, conjuntament amb l’alcaldessa de Valls i el rector, extreure la relíquia del patró vallenc a l’ofici de Completes.
Actes pels més petits
El Sant Joan d’enguany destaca sobretot pel reforç de les activitats lúdiques adreçades a la canalla i al públic familiar, d’una manera especial amb un primer bloc concentrat els tres primers dies de festa major, del 20 al 22 de juny. Així, el dijous 20 arrencaran els actes de commemoració dels 25 anys del ball de l’ós amb la cercavila els Óssos del Pirineu. Aquest espectacle itinerant, que pren com a referència les festes de l’ós que se celebren al Pirineu, Andorra i la Catalunya Nord, comptarà amb titelles gegants i música en directe d’arrels muntanyenques (xalapartes, gralles i timbals...) per celebrar la despertada de l’ós després de la hibernació com a metàfora de l’inici de la temporada de festes majors al Camp de Tarragona i a tot el Mediterrani. La cercavila d’ossos pirinencs unirà les places del Quarter i del Blat per conduir al públic cap al pregó a càrrec de Mariona Escoda i a la clàssica petada de globus.
El divendres 21 també serà ben especial per als més petits. Primer perquè l’Ós de Valls recollirà com és tradició el xumet a tots els infants que ja no el necessiten per dormir, però també pel concert especial al Pati dels Xiula, un dels grups referents de la música pop per a infants i que a Valls portaran els seus «hits» acompanyats per cantaires infantils del Camp de Tarragona, entre els que s’hi compten els de la coral vallenca Cors Alegres. També els més joves seran protagonistes aquesta tarda vespre del dia 21, primer amb el concert de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard a l’escenari de la plaça de l’Oli i després amb el Correfoc infantil pel Centre Històric.
Durant el dissabte 22 al matí es concentraran les activitats centrals de la celebració dels 25 anys del Ball de l’Ós amb una cercavila única que reunirà alguns dels elements més singulars del bestiari salvatge de Catalunya com l’Isard de Llinars del Vallès, la Porca de Sant Climent de Llobregat, l’Òliba de Navàs o el Voliak d’Oliana. La jornada de dissabte veurà també l’estrena de «La Caravana del Dr. Masterfil», un divertit espectacle de circ coproduït per les companyies vallenques d’Eudald Ferré i els Passabarret. Ja a la tarda 22 serà el torn dels balls parlats en els espais que els són més propis: les places. Així, el Ball de Pastorets infantil, el Ball de Pastorets, el Ball de Gitanes, el Ball de Vells i el Ball de Diables aniran de plaça en plaça amb els seus versots i els cants satírics que els caracteritzen. Al vespre, a la plaça Pere Català Roca, serà el torn de la representació completa de la Moixiganga.
Corpus central històric
El diumenge 23 arrencarà el segon bloc de la Festa Major amb els actes més tradicionals que configuren el corpus central històric de la celebració i que, després d’anys de treballs, es va recuperar plenament ja en l’últim Sant Joan. Així, des de primera hora se celebrarà l’enramada de la creu de Sant Joan Baptista amb flor vermella i es proclamarà Ramon Vilà Santjoaner. El seguiran alguns dels actes més tradicionals, com la sortida de l’Àliga al balcó, l’oneig de la Bandera, la Tronada, amb la Pirotècnia Tomàs de Benicarló, el tritlleig de campanes i el tomb de vigília dels Gegants de la Ciutat, entre d’altres. També serà el dia de l’arribada de la Flama del Canigó per encendre les fogueres de Valls i comarca. Les Completes en honor de Sant Joan, amb l’acompanyament del seguici cerimonial, serà un dels moments més esperats i emotius de la Festa amb la cascada de llum, els focs d’artifici i els castells a l’antiga de la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la plaça del Blat.
Les matinades i la diana dels trabucaires despertaran pel dia del patró de la ciutat, dilluns 24 de juny, en una jornada que tindrà la plaça del Blat com epicentre, amb la tanda de lluïment de les danses i les balladetes de la imatgeria i el bestiari del seguici, per continuar amb la diada castellera que enguany estrenarà el nou sistema de rondes vallenques. A la tarda, serà el torn del Tomb del Poble pels carrers del Centre Històric i que finalitzarà amb una segona tanda de lluïment de les danses, l’entrada de la bandera de la ciutat, la ballada de l’Àliga i l’enlairament de focs d’artifici.
El dimarts 25, últim dia de celebració, serà el torn del vot del poble a la Mare de Déu del Lledó, amb els Gegants de la Ciutat. A la tarda, el Tomet, amb el seguici petit, omplirà carrers i places, i al vespre es tancarà, amb la Moixiganga, la capelleta votiva de Sant Joan. El correfoc, amb encesa al Pati, i el Castell de Focs Artificials al Fornàs, a càrrec de la pirotècnia Valenciana, clouran la Festa Major d’enguany.
Actes previs
Tot i que la Festa Major de Sant Joan es concentra del 20 al 25 de juny, ja durant el cap de setmana anterior es viurà l’ambient de celebració amb els actes previs. Per començar, la Casa de la Festa a l’edifici històric de la Biblioteca Popular ja acull, des del passat dissabte 3 i fins el dia 16 de juny, tots els elements festius del seguici cerimonial de Valls. D’aquest cap de setmana destaca dissabte 15 el concert de la «Missa de Glòria» escrita per Pau Casals. El concert, en el marc incomparable de l’església de Sant Joan, anirà a càrrec la Coral Càrmina, Mercè Sanchís i solistes i vocals dirigits per Daniel Mestre, en una iniciativa dels Amics de la Música de Valls i les Joventuts Musicals de l’Alt Camp.
Sant Joan 2024 viurà també la recuperació de l’històric Ball de Galeres de Valls, en un projecte impulsat per la Colla Gegantera «La Pessigolla». El ball, que representa la famosa batalla naval de Lepant de 1571 en que lluiten les galeres de l’exèrcit otomà contra les galeres cristianes, s’estrenarà el diumenge 16 a la capella del Roser. La capella del carrer de la Cort, que acull els murals del segle XVII únics a Catalunya per les 2.538 rajoles vidriades representant la històrica batalla naval, serà el marc ideal per l’inici de la cercavila de les galeres, primer cap a l’església de Sant Joan per ser beneïdes, i després pels carrers del Centre Històric.
El mateix diumenge dia 16 es proclamarà al periodista Xavier Grasset Ambaixador dels Xiquets de Valls que s’estrenarà en el càrrec oficiant el sorteig que decideix l’ordre d’actuació de la diada castellera de Sant Joan. Els Xiquets de Valls han volgut reconèixer al conegut periodista que ha forjat part de la seva carrera a la ràdio just en l’any que es commemora el centenari d’aquest mitjà, que ha estat clau a l’hora de divulgar i promocionar el fet casteller arreu.