Valls aprova un pressupost de més de 37 milions d’euros
La xifra suposa un 5,69% més que l’any passat. Entre les inversions més importants hi ha el projecte de Ca Padró, la futura seu de l’Escola de Música Robert Gerhard, amb 1,8 M€
L’Ajuntament de Valls ha aprovat aquest dilluns el pressupost per al 2024, amb una xifra que ascendeix als 37,1 ME, i que va rebre el suport de Junts per Valls, ERC, el vot contrari de la CUP i VOX, i l’abstenció del PSC.
Els comptes han augmentat respecte als que es van presentar fa unes setmanes (36,6 ME), ja que s’ha incorporat la integració d’organismes autònoms, com la Xarxa de Cultura, l’Escola de Música i el Museu de Valls, a l'estructura de l'Ajuntament. Està previst que aquesta acció es faci efectiva durant el darrer quadrimestre de l'any.
La xifra presentada pel govern per al 2024 suposa un 5,69% més que l’any anterior i continua marcant una línia ascendent en els pressupostos dels darrers anys. De fet, el regidor d’Hisenda i Desenvolupament Econòmic, Martí Barberà, va comentar durant la seva intervenció que «torna a ser un pressupost que té una projecció» i que des del 2019 ha pujat més de 9 milions d’euros.
D’altra banda, el regidor d’Hisenda també va assegurar que la tardança a presentar el pressupost ha tingut un efecte «positiu», ja que l’han pogut treballar amb altres grups municipals i va «més enllà de l’equip de govern». En aquest sentit, el consistori vallenc destinarà 8.134.000 euros a inversions, dels quals hi ha projectats 5.404.000 euros, als que cal sumar 2.729.000 euros d’inversions d’exercicis anteriors.
Un 46,3% de les inversions aniran focalitzades al Centre Històric de la ciutat, on es destinaran un total de 3.765.000 euros en projectes com el de Ca Padró, que serà la futura seu de l’Escola de Música Robert Gerhard (1.810.000 euros).
Des del consistori van assenyalar que aquest és un projecte molt important pel municipi. En aquest àmbit també es duran a terme accions com l’adquisició d’immobles al Centre Històric (298.000 euros) o actuacions a l’entorn del Museu Casteller de Catalunya (111.000 euros), entre d’altres.
La segona inversió més rellevant té a veure amb la millora del cicle de l’aigua i fa referència a l’optimització de l’Estació Depuradora de Valls amb 812.000 euros. D’altra banda, també es contemplen actuacions a la via pública amb la millora dels carrers i espais lliures per un valor de 729.000 euros; i la modernització i canvi d’il·luminació del polígon industrial de la ciutat, amb 443.000 euros. Dins les inversions, una partida anirà estretament lligada a portar a terme accions vinculades a l’Agenda 2030, amb 1,4 milions d’euros.
A més a més, des del consistori van destacar l’increment del pressupost de l’Institut Municipal Vallsgenera, que passa dels 2,7 ME de 2023 als gairebé 3,3 ME per aquest any. En aquest cas, Barberà va destacar que Vallsgenera és «una eina d’excel·lència a la ciutat» i un «centre de referència a Catalunya».
Des del PSC, van decidir abstenir-se en la votació, malgrat que el seu portaveu, Juan Felipe Martínez, va valorar «positivament l’oportunitat d’arribar a un acord que ens permeti fer realitat les propostes que hem realitzat». Amb tot, des de la CUP, Mariona Montalà va manifestar: «No votaríem en contra de tots els pressupostos, però si d’aquells que queden summament lluny del model de ciutat que nosaltres decidim apostar».
Per la seva banda, el portaveu de VOX, Francisco González, va definir la gestió del govern municipal a l’Ajuntament com a «pèssima» i va criticar les partides vinculades a àmbits com la immigració o la igualtat de gènere.