Vallmoll estrena una escola que substitueix la que construí la República fa 90 anys

El president de la Generalitat s’encarregà ahir d’inaugurar el nou centre –al qual assisteixen més de 100 alumnes– al costat de l’alcalde Josep Lluís Cusidó

Sabeu qui és aquest senyor?», preguntava l’alcalde, Josep Lluís Cusidó, als alumnes d’una de les aules de l’Escola Mare de Déu del Roser de Vallmoll. «Bon dia, senyor president, responia un dels nens».

Ahir, va ser un dia molt especial per a aquest municipi de l’Alt Camp. Rebia la visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per inaugurar el nou centre escolar, unes instal·lacions que substitueixen unes d’antigues, que daten de fa 90 anys. Un nou centre que es començà a construir el maig de l’any passat i que ha costat 3,2 milions d’euros.

El president no es limità a descobrir la placa inaugural sinó que pràcticament va recórrer totes les instal·lacions –fins i tot el menjador, on ja estaven preparant l’àpat del migdia–, i va interactuar amb els alumnes.

«Què esteu fent?», preguntà Pere Aragonès a l’aula de quart curs. Estaven preparant una presentació en diapositives del tema que havien escollit cada grup de dos. I la temàtica era de la més variada: des de les cantants Aitana i Rosalia fins a Harry Potter, passant per gats, Young Mico –va haver d’explicar la nena que era una cantant de Puerto Rico–, la història de la pedra i fins i tot Cristiano Ronaldo.

Material km 0

Durant la visita, la consellera Anna Simó destacava que bona part de les instal·lacions eren de km0, des del moviment de terres fins a les rajoles, els tancaments o l’aïllant.

L’alcalde recordava en l’acte d’inauguració –que fou presentat pels alumnes de sisè– que fa 23 anys es va començar a parlar de la necessitat de tenir un nou centre escolar. «Llavors ens demanaven un solar de 6.000 metres quadrats, avui en són 8.000». I es remuntà el 2018, quan el llavors conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló –present a l’acte–, va visitar l’antiga escola i ràpidament afirmà que se’n necessitava una de nova. Ahir, recordava que en aquella visita va veure que els alumnes que estaven al soterrani de l’edifici tenien verdet de les humitats que havia.

Estima

Josep Lluís Cusidó féu referència precisament a què «el camí ha estat llarg» per substituir l’antic centre «ben ferm» però antic, aixecat en temps de la República, a la vegada que instà els alumnes «a estimar l’escola i els mestres (...). L’escola sempre serà un símbol de llibertat», a la vegada que recordà que encara manquen algunes coses per fer, des de la urbanització de l’accés fins a posar arbres al pati i un hort escolar.

Núria Capellades, la directora del centre –que té més d’un centenar d’alumnes– recordava quan fa tres cursos li van comunicar que es faria una nova escola: «En vam visitar d’altres: algunes de noves, altres antigues i algunes de reformades».

La consellera Simó –qui confessà que va néixer en un poble petit de 700 habitants, tot i que ara viu a l’Hospitalet de Llobregat –, té clar que els nens de municipis petits «han de tenir els mateixos drets i les mateixes oportunitats».

L’acte el va cloure el president. I ho féu amb una pregunta, que ja havia anat formulant durant la visita: «Us agrada la nova escola?». I els nens, que estaven asseguts al terra al seu davant, van respondre amb un “siiiiii” llarg. «Les escoles són els edificis públics més importants del nostre país. És el lloc on aprendreu, on fareu amistats que duraran tota la vida, i us farà persones cultes i lliures».