Unió de dos dels grans emblemes vallencs
El Museu Casteller, i la Gran Festa de la Calçotada, es donen la mà. Durant les dues jornades l’equipament cultural ampliarà el seu horari, a més de repartir descomptes entre la ciutadania
«És el primer cop que les dues tradicions vallenques s’ajunten», així ho ha definit l’alcaldessa de Valls, Dolors Ferré, fent referència que enguany, per primera vegada el Museu Casteller estarà obert durant la Gran Festa de la Calçotada. És més el dissabte i el diumenge ampliarà el seu horari i tancarà les portes a les set de la tarda. El principal objectiu és poder complir la dita vallenca de mirar tres cops al cel: per menjar calçots, per veure el campanar, i per veure castells.
L’organització, la Cambra de Comerç de Valls, ha treballat de valent perquè això fos possible. A principi d’any ja explicaven que volien fer alguna cosa plegats, per poder celebrar l’obertura, i poder reivindicar aquesta part tan important de la cultura de Catalunya, que és original de Valls. La feina ha donat els seus fruits, i el Museu serà partícip de tota aquesta festa que es fa diumenge.
A més d’ampliar el seu horari, també es repartiran descomptes del 50%, o si es vol dir d’altra manera, 2x1 entre totes aquelles persones que obtinguin el lot de la calçotada. Cada lot comptarà amb aquests descomptes que es podran canviar fins al setembre. Un dels objectius és animar a la gent perquè visiti la instal·lació, i aprengui més sobre la història dels castells.
Un inici potent
Des de l’obertura del Museu Casteller, els primers mesos han visitat, de mitjana, unes 1.600 persones. Ho valoren de forma molt positiva, i asseguren que és «una gran arrencada» del nou equipament cultural. Durant tots aquests mesos s’han pogut activar totes les accions de promoció i captació de públic previstes, i la maquinària està en marxa per fer encara més gran aquesta instal·lació.
Per aquest motiu, es fan accions conjuntes amb restaurants de territori, i un exemple és l’aposta que s’ha fet per la Gran Festa de la Calçotada. L’objectiu és el de sumar sinergies amb els sectors de la restauració i turístics de la zona i incentivar que les persones que visiten Valls i l’Alt Camp per calçotada tinguin en el Museu Casteller un nou atractiu per anar-hi, i passar unes hores. I a la vegada, també s’ha activat la captació de públic escolar, en contacte ja amb totes les escoles de Catalunya per incloure la visita al Museu Casteller com a part del programa pedagògic dels centres escolar. En les setmanes que venen, ja durant el mes de febrer, arrencarà aquesta acció adreçada a totes les escoles perquè visitin el Museu. Uneixen sinergies perquè tot això es vagi consolidant, i es conegui per tot.
En aquest sentit, també durant les festes de Nadal s’han fet activitats per als infants a les seves instal·lacions, cridant l’atenció de les famílies i del públic familiar que hi ha a la comarca, i a la ciutat. Unes activitats que han tingut una bona rebuda, i una bona valoració per totes les persones que hi han participat.
Tot això coincidirà amb la Nit de Castells que serà, de nou, la trobada social del món casteller: el dia que les colles es troben sense fer castells per a valorar i premiar la temporada passada i saludar-ne la nova. Més de 70 colles han confirmat la seva assistència.
El Museu Casteller ha sigut un èxit durant els primers mesos que ha obert les seves portes, per on han passat unes 1.600 persones de mitjana, i ja tenen previst fer més activitats.