Una ruta teatralitzada per conèixer racons desapareguts de Santa Olivia
El Club de Lectura organitza un recorregut per diferents indrets del municipi, on una cinquantena de veïns representaran personatges ficticis que explicaran la seva història
El Club de Lectura de Santa Oliva organitza la tercera edició de la Ruta Literària, una activitat que es realitzarà durant la vigília de la Festa Major, el dimecres 30 d’agost, a partir de dos quarts de set de la tarda. Enguany, l’acte està ambientat en racons oblidats del municipi, concretament, en sis indrets que van donar vida al poble durant molts anys.
Una cinquantena de veïns participaran de la ruta recreant diàlegs ficticis ambientats en la vida quotidiana. «Els personatges explicaran que s’hi feia en aquests llocs vestits de pagesos i pageses de l’època», comenta Montse Porcel, membre del Club de Lectura de Santa Oliva.
La iniciativa va sorgir l’any 2018. «Ens vam animar a representar els noms dels carrers que eren de persones conegudes en l’àmbit de la cultura», explica Porcel. L’any passat van tornar a fer-la amb els noms dels carrers que havien quedat.
Indrets desapareguts
La membre del Club de Lectura assegura que «com que no quedaven gaires carrers amb noms de personatges, enguany se’ns va ocórrer fer-ho sobre indrets del poble que han desaparegut».
Un calabós on es refugiaven els rodamons, un abeurador per als animals, una fàbrica d’aiguardent o cal Morles i cal Fuster, dos bars on es feia ball durant la Festa Major. Aquests són alguns dels llocs escollits per a la representació teatral. La majoria d’ells van desaparèixer o encara hi queda algun vestigi.
Porcel subratlla que l’activitat té un objectiu divers. D’una banda, donar a conèixer la història del municipi i de l’altra, fomentar i potenciar la lectura. «El que volíem era recollir les memòries de la gent del poble que va veure aquests espais que ara no existeixen i donar-los a conèixer».
El fil conductor de la 3a Ruta Literària és la Festa Major i un pregoner serà l’encarregat de guiar al públic durant tota la ruta, acompanyat pels Grallers de Santa Oliva. Els textos han estat ideats pels mateixos integrants del Club de Lectura i s’han recollit en un petit fulletó que ha subvencionat l’Ajuntament de Santa Oliva.
«S’ha editat un llibret de tota la ruta amb una explicació de cada lloc. També hi apareixen fotografies originals i actuals que ens hem fet als espais vestits per a la recreació històrica», diu Porcel.