Un quadern per conèixer la ruta de la pedra seca del Pla de Santa Maria
Arran d’una sortida amb alumnes, la professora Marta Ferré va animar altres companys per fer una eina que ara s’ha editat per als centres
Durant aquests dies s’ha celebrat la Setmana de la Pedra Seca. Uns dies que pretén ensenyar i que la gent valori aquestes construccions que hi ha arreu del territori, i conscienciar de conservar-les perquè és part del patrimoni. En aquest marc, el Casal Popular La Barraca el Quadern de la ruta La Capona. Es tracta, d’una eina didàctica que ressegueix totes les barraques que hi ha en aquesta caminada.
Es tracta, d’una ruta que es va fer fa vint anys, i que un grup de professors, de l’Institut del Morell va portar els alumnes ara fa un any. Marta Ferré és la professora que va tenir la idea de crear una espècie de quadern pels estudiants. Explica que tot va ser arran d’anar «liant» a tothom. I és que va implicar a diferents professors, segons les matèries, perquè el quadern anés més enllà de només les barraques i els dos cossiols. «Era una guia per naltros i els alumnes de 1r d’ESO, però després vaig decidir editar-ho», comenta Ferré. Així doncs, diu que ho va posar «bonic» per poder tenir el resultat final.
Els inicis van ser dins el marc del treball en projectes dels alumnes, que en aquesta ocasió portava per nom ‘Paisatges de Catalunya’ i la professora comenta que va pensar «aquesta és la meva». Cada activitat, així com indica Ferré, «aporta una matèria nova com orientació, les vinyes, l’entorn natural...». En tot això hi col·labora l’entitat ecologista GEPEC, i la intenció és que sigui una eina útil entre els alumnes d’altres centres.
La professora comenta que per fer-ho tot també van participar altres docents com Aida Cisa, Marc Martín, Eugènia Pérez i Cristina Viudez. El quadern que es va presentar es pot utilitzar de diferents maneres: el grup i el docent és el guia de tota l’activitat i va explicant els indrets on es troben, o es pot fer una espècie de gimcana amb els alumnes, i ells han d’anar de barraca en barraca completant les activitats. Amb tot la creadora del quadern destaca que son exercicis «d’observació», i que, per tant, «no es necessiten mòbils ni dispositius electrònics». Ferré comenta que si volen «els poden fer servir, però no cal», i assegura que és «com els d’abans, d’omplir escrivint i observant tot l’entorn». És una guia didàctica, i una fórmula perquè els adolescents aprenguin diferent, sobre el terreny, i veient d’allò que es parla, i les matèries que han donat a classe.
La presentació del quadern en públic es va fer dissabte al Pla de Santa Maria just a l’aparcament on comença la Ruta de La Capona. Va ser una jornada organitzada pel mateix Casal La Barraca, juntament amb el GEPEC, que es va centrar en la defensa del patrimoni etnològic, i la protecció mediambiental. Hi van assistir una quarantena de persones, més 12 membres de l’organització, que durant la presentació van poder esmorzar coca amb xocolata i vi calent per escalfar-se del fred matinal. A més també van fer referència a La Marató de TV3 i les activitats que es faran durant aquests dies per recaptar fons.
Des de l’organització esperen que el quadern sigui un èxit, que hi hagi molts centres educatius interessats a obtenir-lo i utilitzar-lo per les seves activitats. Amb tot creuen que pot ser una eina molt «útil», i animen a tothom a donar-li un cop d’ull, i utilitzar-lo si és necessari.