Sarral pateix problemes de subministrament d'aigua per la sequera

L'Ajuntament promou la instal·lació de comptadors als habitatges del municipi perquè la meitat no en disposen

Sarral té problemes de subministrament d'aigua després de mesos de sequera. Per primera vegada en dècades, el municipi s'ha hagut de connectar a la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), ja que els dos dipòsits municipals no contenien prou aigua per abastir a tota la població. Davant d'aquesta problemàtica, l'Ajuntament ha impulsat diverses mesures, com ara l'obligatorietat de posar una boia als dipòsits particulars o promoure la instal·lació de comptadors. La meitat dels habitatges del municipi no en tenen i regulen el pas de l'aigua amb l'antic sistema de plomes. "Només ha plogut un parell de dies des del novembre; la situació segueix sent igual de greu que a l'estiu", sosté a l'ACN la seva alcaldessa, Victòria Cañís.

Fa mesos que no plou i hi ha escassetat d'aigua a Sarral. L'aigua de boca prové del riu Anguera i dels pous i aqüífers del municipi. A l'estiu, l'Ajuntament ja va haver de fer talls per poder garantir el subministrament. De fet, en els últims mesos s'han hagut de connectar a la xarxa del Consorci per cobrir la demanda. "És la primera vegada que ens connectem a l'aigua del CAT, tot i que ja fa anys que abastia a les grans empreses del polígon industrial", indica Cañís. L'actuació per connectar la xarxa del CAT al dipòsit municipal ha costat uns 11.000 euros.

Per mitigar la sequera i l'envelliment de la xarxa de subministrament, l'equip de govern ha creat la Comissió de l'Aigua. Aquesta està formada per tots els regidors del consistori i es reunirà periòdicament per decidir mesures a curt i llarg termini. Entre les primeres accions acordades destaquen la modificació del reglament municipal.

Així, a partir d'ara, els habitatges que no tenen comptadors i que regulen el pas de l'aigua amb l'antic sistema de plomes estan obligats a posar una boia en els dipòsits particulars per minimitzar les pèrdues per sobreeiximent. Un dels veïns que ja ha col·locat aquesta peça al dipòsit de les seves golfes és l'Eduard Saltó. "A casa ens sortia l'aigua, és la manera que no es perdi", explica el veí. "Col·locar boies és un procediment fàcil i assequible per tothom", afegeix la batllessa.

Segons dades de l'Ajuntament, dels 950 habitatges situats entre Sarral i les zones de Montbrió i Vallverd, la meitat tenen comptadors d'aigua. La resta funcionen amb el sistema de plomes. Per aquest motiu, el consistori vol promoure la instal·lació de comptadors que permetin controlar el consum de l'aigua i potenciar el seu estalvi. "El més habitual és tenir un quart de ploma, que són 250 litres, a llarg termini volem que tothom tingui comptadors", afirma l'alcaldessa.

Per fer-ho possible, el govern municipal té previst obrir línies d'ajuts, ja que els costos d'instal·lar comptadors són més elevats que els de col·locar boies als dipòsits. "Ho haurà de pagar cada veí, per això hem d'establir línies pressupostàries o bé subvencions perquè la gent s'hi pugui acollir", assenyala Cañís. Tot i això, encara no hi ha data per aquestes partides.

A banda, l'equip de govern també treballa per renovar la xarxa de subministrament d'aigua potable i de clavegueram, sobretot al barri antic de la població, on les instal·lacions estan més envellides. Des de l'inici del mandat han renovat la xarxa en diversos carrers i s'hi han destinats uns 300.000 euros. A més, el consistori engegarà campanyes de conscienciació sobre la importància de l'estalvi i control del consum de l'aigua.

Temas: