Santa Úrsula: viure els castells de prop

Durant tot el cap de setmana hi haurà la Fira amb parades tot de temàtica castellera

Valls és el quilòmetre 0 del món casteller, i aquests dies, durant la Fira de Santa Úrsula, en fa bandera. I és que més enllà dels actes com el correfoc, espectacles culturals, el correbous, la Mostra de Bestiari o el Tomb de Vigília amb els gegants de la ciutat, les torres humanes agafen tot el protagonisme.

Però no només des de la perspectiva actual, sinó també des d’un vessant històric. Sense anar més lluny ahir hi va haver una xerrada que explicava la història de la Muixeranga els Negrets de l’Alcúdia. Això és perquè els castells provenen del Ball de Valencians, així com indiquen les primeres informacions que es tenen, i va ser a Valls on es va començar a donar autonomia pròpia a la figura final del ball de valencians, una torre humana, fins que ho van convertir en allò que coneixem actualment.

El principal objectiu que tenien els vallencs i les vallenques era fer la construcció més alta, i a principis del segle XIX es van organitzar en dues colles: la dels Pagesos, i la dels Menestrals. Això és alguna de les coses que es poden aprendre, o veure aquests dies de la Fira de Santa Úrsula.

Però més enllà d’això, també és una bona oportunitat per observar tota la feina que fan les colles castelleres. La Colla Joves Xiquets de Valls, i la Colla Vella Xiquets de Valls fan assajos als seus locals avui dimecres, però també divendres. És un bon moment per apropar-s’hi, i poder conèixer de primera mà quines proves fan, com són aquests assajos, i tot allò que els envolta.

El tret de sortida a la Fira, oficialment, es dona divendres. Allí hi ha diferents estands de marxandatge, llibres, les colles castelleres, mitjans de comunicació especialitzats o fins i tot organismes oficials que promouen el fet casteller. I és que una de les característiques és la roba, els pantalons blancs, la camisa, la faixa, i el mocador. I és en aquesta fira on es poden trobar productes relacionats, o fins i tot samarretes que divulguen el fet. Hi ha lloc pels més especialistes, per conèixer encara més sobre aquesta tradició, però també per aquells que no en saben gaire.

Si parlem de castells, també hem de parlar d’emocions i sensacions. És una activitat que té un punt molt emotiu, i que és difícil descriure si no es viu des de dins. Això fa que hi hagi activitats preparades com l’experiència ‘Enxaneta 360°’ que es fa a través d’ulleres de realitat virtual, i imatges d’alta resolució. Les persones que duen a terme aquesta activitat poden veure i viure un castell com si fossin l’enxaneta.

La divulgació entre la canalla, també és molt important, i això fa que hi hagi molts tallers de manualitats, de dibuixar i pintar o de jugar. És una fórmula perquè els més petits aprenguin sobre els castells, i tot allò que envolta aquesta tradició. Els tallers es faran als estands, però també al Museu Casteller i en altres indrets durant tot el dissabte, i part de diumenge.

Les veus especialitzades

Finalment, i segurament, la part més especialitzada de la Fira de Santa Úrsula és el Simposi Casteller de Catalunya. Se celebra dissabte i es tracta, d’una jornada en què es fan ponències sobre temes que són de rellevància pel món casteller. Es pot aprendre des de la importància que té la química en els castells, fins a les estratègies que han tirat endavant les colles castelleres abans de la pandèmia i després de la pandèmia per estimular els seus castellers i les seves castelleres a assistir a assajos o a les actuacions. També és un moment on es parla de la preparació que necessiten els membres d’una colla per fer castells, i com això afecta l’hora de prendre decisions. Un dels grans moments esperats d’aquest Simposi és la tertúlia de la Diada de Santa Úrsula que es fa entre els dos caps de colla de les colles vallenques, ja que és a 24 hores de l’actuació.

Per tant, Santa Úrsula, a més de poder viure una gran actuació castellera, és una gran oportunitat per conèixer els castells de primera mà amb totes les opcions que presenta i que hi ha al seu programa. Però, per altra banda, també és un bon moment per reflexionar sobre el fet casteller, i aquelles coses que estan canviant actualment, com pot ser el canvi climàtic, o la preparació a l’hora de fer castells. És un espai que acull els més grans que no en saben, aquells que fa anys que en formen par, i també els més petits que poden participar dels tallers i els actes.

El tret de sortida oficial de tot això serà a partir del divendres a la tarda, amb la inauguració oficial, i culminarà el diumenge a la tarda quan desenfaixin l’estàtua del casteller després de dos dies intensos.