Reformen el dipòsit de la cooperativa, a més de crear una nova entrada
Mai havien fet cap actuació a l’emmagatzematge d’aigua i era necessària perquè l’estructura tenia alguns danys
Dies d’obres a la cooperativa de Barberà de la Conca. Després de temps han restaurat el dipòsit del celler modernista. Es tracta, del dipòsit de la façana nord, que antigament subministrava aigua al celler, i que està inspirat en el campanar del municipi. Aquest dipòsit tenia una part molt malmesa, i així com explica Ismael Sans, cap d’administratiu de Barberà de la Conca. Sans assegura que mai s’hi havia fet cap actuació, i per exemple, a la cúpula on hi ha l’ornamentació hi havia fongs. A més, els pilars també estaven molt malmesos, així i tot, com assegura el cap d’administratiu «no perillava» la integritat de l’estructura, però sí que «estava molt malmesa». A més, afegeix que ja fa temps que volien actuar en aquest aspecte, i que ho tenien previst.
Ara ho han pogut fer gràcies a una ajuda econòmica, una subvenció, que els ha atorgat el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, però també la Diputació de Tarragona. La primera ajuda està destinada a unes bases que donen per edificis catalogats, i el principal objectiu és acabar-ho de restaurar, i millorar les condicions.
A més de tot això, Sans explica que potser és «l’únic o dels únics» dipòsits d’aquestes característiques que encara estan en funcionament. No és l’únic punt d’abastament d’aigua que tenen, així com passava abans, que era l’únic circuit per fer arribar el recurs al celler, i ara compten amb un circuit. Tot i això, encara funciona, tot i que el podrien «anul·lar». La zona que s’ha restaurat no es pot veure simple vista, ni s’aprecia perquè és la part del darrere de la façana. Aquestes obres a hores d’ara ja han finalitzat, tot i que quedin uns detalls per polir. Els últims dies els dediquen a pintar els elements ornamentals, així com estaven pintats abans, i a la cúpula hi havia uns merlets de color blau, que també s’han dedicat a recuperar. El cap d’administratiu del celler comenta que tot això no era d’urgència, però si necessari perquè en un futur no acabés cedint, i que ja fa temps que van fer una memòria, i l’actuació es recollia.
No és l’única reforma que han tirat endavant. A més de tot això, també han obert el celler des de la quota zero i la part del celler gran. Què vol dir això? Doncs que la gent, les visites turístiques que fan, pots pujar a la part de les tines, a sobre, i veure amb perspectiva tot el celler. Sans comenta que ara «s’hi podia pujar», però no es podia tenir la perspectiva que es tindrà. Ara «es pot veure el celler amb tota proporció», comenta el responsable. Reconeix que fins ara «no el teníem gaire aprofitat», i ara queda molt millor. Considera que això és una millora important per les visites que es reben, i per totes les persones que fan la visita turística. Així doncs, es té una passarel·la que va des del carrer fins a les tines, i a partir d’allí es pot observar l’edifici amb perspectiva.
Un dels objectius de tot això és museïtzar el celler, i donar encara més valor. A més una de les característiques de la nova passarel·la és que està adaptada per totes les persones.