Quan les dones eren acusades de bruixes, a escena
Santa Oliva va viure per tercer any consecutiu aquesta trobada multitudinària que va aplegar més de 200 participants del Baix Penedès i també d’arreu de Catalunya
Gaudeix de la fotogaleria completa aquí.
S’acosten dates de nits fosques, sobretot, vinculades a tradicions de diferents parts del món que es relacionen amb la màgia, l’espiritualitat i la mort. Dissabte es va viure una d’aquestes nits a Santa Oliva, al Baix Penedès, quan al voltant de les vuit del vespre, una comitiva de més de 200 dones va començar a baixar des del bosc del municipi. Celebraven la Baixada de Bruixes, una trobada reivindicativa i multitudinària que l’associació local Veus de Dones organitzava per tercer any consecutiu.
Darrere del castell s’aplegaven centenars de persones esperant que arribessin les bruixes. L’única llum que hi havia era la de color porpra que il·luminava la torre del castell i la de la lluna plena, que s’havia convertit en un element més del decorat. El grup de timbals Percussió Picadits va conduir la cercavila i les bruixes van arribar a la plaça i es van anar col·locant al voltant de l’escenari principal.
Cadascuna portava elements característics d’aquests personatges, que van ser perseguits, torturats i cremats durant l’edat mitjana. Boles de vidre, bastons, fanalets, espelmes, cistells i corones de flors eren alguns dels complements més utilitzats. Però no hi havia cap bruixa idèntica, i és que totes s’havien caracteritzat d’una forma especial per a l’ocasió.
Tot un fenomen
L’associació Veus de Dones va portar més enllà una trobada que ha anat creixent molt ràpidament. En la primera edició van ser una setantena de dones, una xifra que es va duplicar el segon any amb 140 participants. Dissabte batien un rècord amb més de 200 bruixes, vingudes de municipis de la comarca del Baix Penedès i també de nombrosos indrets d’arreu de Catalunya, com les Terres de l’Ebre, Barcelona o Girona.
Quan totes van estar als seus llocs va començar la performance, una exhibició que varia a cada edició, però que sempre té un esperit de recreació històrica. Les execucions de bruixes es portaven a terme a la plaça del poble i davant d’un gran públic, tal com van fer a Santa Oliva. Un grup de dones van ser acusades per una veïna del poble. Les autoritats van matar una d’elles i gràcies al poder de les seves companyes va reviure. Patricia Solé, una de les organitzadores de la tercera Baixada de Bruixes, recalcava l’objectiu principal d’aquesta iniciativa: recordar i donar visibilitat a totes les dones que van ser assassinades pel simple fet de ser diferents.
La representació teatral, realitzada per veïns i veïnes del municipi, també va incidir en el fet que la cacera de bruixes és només un exemple de la persecució i la marginació que moltes dones han patit al llarg dels segles. L’actuació no va deixar a ningú indiferent, però la nit tenia guardades encara algunes sorpreses.
Tothom es va dirigir cap a la plaça Europa, on Latidos Chamánicos –un grup de tarotistes dirigides per Mónica Cañete i amb la col·laboració d’Aurora Barbero–, van dur a terme una demostració alquimista. Als voltants de la plaça, el públic va poder participar en l’espai artesanal esotèric amb paradetes de productes i tallers.
Des de l’organització de l’esdeveniment feien una valoració positiva d’aquesta tercera edició, comentant que no ampliaran les inscripcions a més de 200 persones per la gran afluència de públic que això suposa. «Se’ns ha reconegut la feina feta i com l’hem tirat endavant amb molta il·lusió», explicava Solé, qui també apuntava que «Veus de Dones som una associació amb poques integrants i un any més hem aconseguit sorprendre el públic».