Passes fermes perquè el Centre de l’All de Belltall sigui realitat

Esperen que abans de finals d’any surti a licitació l’adequació del seu interior

Fa temps que a Belltall es parla del Centre d’Interpretació de l’All d’aquest municipi. Un projecte que sembla que podrà ser una realitat molt aviat. Es tracta d’una iniciativa que ha de donar a conèixer el conreu i la collita d’aquesta planta que es fa a Belltall. Una plantació que es fa de forma tradicional des de fa més de 300 anys.

La localització on anirà aquest centre la tenen clara des de fa molt temps: a l’antiga abadia. De fet, ja hi han començat a fer reformes i a habilitar el lloc. La presidenta de l’Agrupació de Productors i Productores d’All de Belltall, Montse Sánchez, comenta que «el centre ja està condicionat allí on ha d’anar». Explica que ara sortirà una subvenció i es traurà a licitació l’adequació de l’interior de l’espai. Les tasques que s’han de dur a terme és acabar de muntar tot allò que ha de ser el centre. «En principi, abans de finals d’any, hauria d’estar acabat tot l’àmbit expositiu», apunta la presidenta.

Pendents de la sortida de la licitació i l’empresa que guanyi, des de l’Agrupació, esperen poder-se reunir amb ells amb la intenció d’explicar la història i una part del contingut que creuen que ha d’anar en aquest indret. Sánchez comenta que allò que volen és «aportar la nostra experiència i el relat que creiem que és el més adequat, que ha de quedar reflectit».

I és que per aquest municipi de la Conca de Barberà, el conreu de l’all és autòcton. Per poder-lo obtenir utilitzen una llavor molt antiga, i és l’únic lloc de Catalunya que es fa «seguint aquestes característiques». Des de l’entitat reconeixen que no és la font principal d’ingressos, ni ho ha estat, dels pagesos, però sí que ha tingut un paper important en la seva economia. Per aquest motiu, consideren que «no s’ha de perdre, s’ha de conèixer, i hem de reivindicar la identitat i el patrimoni».

Amb tot demanen que el Centre d’Interpretació expliqui el passat, el present i el futur. Des de quan es conreava antigament, quines eines s’utilitzaven, els rols de la dona i què suposava tot això. Passant per la «recuperació de l’entitat», i el procés de treball «per la qualitat», i fins un futur incert on volen treballar perquè tot això «no es perdi», reivindicant el món rural, i tot el procés de mecanització que s’ha viscut.

En aquest sentit, la presidenta és conscient que el futur és complicat. Per aquest motiu «no parem de treballar ni intentant explicar la nostra història als més joves». Creuen que és imprescindible conèixer tota la història perquè les persones se la sentin seva, i vulguin continuar amb les tradicions.

Acabant la collita

Ja fa dies que els productors van començar la collita de l’all. A hores d’ara ja la tenen pràcticament arrencada. Tot i la sequera, que ha afectat i molt, Sánchez reconeix que tenien unes expectatives més dolentes, però al final «la cosa està repartida». Diu que «algunes terres han donat alls més petits, però en altres han anat molt bé».

La sequera ha tingut repercussions, ja que va haver-hi pluges al maig i juny, quan les cabeces d’all ja estaven pràcticament fetes. Pensant en les repercussions que pot provocar el canvi climàtic, Montse Sánchez comenta que «estem en un procés de mecanització, aquells sembrats més profunds són macos».

Amb la collita gairebé al sac, compten els dies que queden per dur a terme una nova Festa de l’All que es durà a terme a principis d’agost amb la intenció de donar a conèixer el producte i tot el seu conreu tradicional que es duu a terme a Belltall des de fa més de 300 anys.

Temas: