Pas endavant per la rehabilitaciço de la muralla de Sant Francesc de Valls

L’Ajuntament ja ha adjudicat el contracte per a la redacció del projecte i està pendent d’un finançament de tres milions d’euros per part dels fons europeus Next Generation

L'Ajuntament de Valls ha adjudicat el contracte de redacció del projecte d'enderroc, consolidació, reinterpretació i urbanització del tram de muralla de Sant Francesc. Concretament, es tracta del tros comprés entre el carrer de Sant Francesc i el carrer de Sant Sebastià, segons ha relatat al Diari la regidora d'Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric, Sònia Roca.

La proposta guanyadora és ‘Entre torres i Valls’, que va ser presentada per l’empresa UTE IBARZ-MILÀ, formada per les arquitectes Anna Ibarz i Marta Milà. El projecte es va fer públic durant el concurs d’idees amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni de l’any passat. Allà es van valorar criteris de qualitat arquitectònica, urbanística i funcional, tenint en compte la reinterpretació per realçar els vestigis patrimonials de la muralla medieval i la millora i adequació dels espais lliures.

Amb aquesta actuació es posarà al descobert la muralla medieval que ara es troba a l’interior de les cases i que data del segle XIV. «El que fa el projecte és l’enderroc dels edificis, consolidant la muralla medieval i les torres de l’estudi arqueològic que es va fer l’any 2018», ha explicat Roca, qui també ha assenyalat que «s’esponjarà tota la zona per crear-hi un passeig arbrat».

Diverses fases

En total, la intervenció a la muralla englobarà una superfície total de 1.100 metres quadrats i una longitud de 140 metres. Està plantejat executar-ho en dues fases on, en primer lloc, s’urbanitzaria el primer tram del carrer Sant Francesc, que va del número 82 al 84 i és on està ubicada la font de Sant Sebastià, que també es conservarà. En segon lloc, es realitzaria la conservació de la muralla i les torres dels edificis del carrer de Sant Francesc, del número 102 al 116, fins a la plaça de Sant Francesc.

D’altra banda, una de les claus principals de la proposta guanyadora és que restaurarà la muralla evitant falsos històrics. S’afegirà a les torres una estructura metàl·lica que permetrà veure quina era la seva alçada original i de la muralla es retallaran els trams posteriors fins a la menor cota del tram medieval adjacent.

En aquest sentit, la regidora ha destacat que «aquest és un projecte de patrimoni, perquè la muralla és un bé cultural d’interès nacional», però sobretot servirà perquè els habitatges guanyin més llum i vistes. «El més important és la recuperació de l’espai públic. Dotarà de llum i vistes els edificis de l’espina de peix, la part sud del centre històric».

Roca ha afegit que el passeig arbrat serà «un espai urbà de qualitat», en la línia del que es va fer a la muralla de Sant Antoni. A més a més, l’actuació a l’entorn de la plaça de Sant Francesc, permetrà unir-la amb la trama urbana de la ciutat. De fet, la zona és d’una alta complexitat urbana, ja que és un dels principals accessos al centre històric i limita amb el torrent.

El contracte de redacció del projecte s’ha adjudicat per un import total de 82.280 euros amb IVA inclòs. Des del Consistori han apuntat que ara s’està redactant el projecte bàsic i executiu, que compta amb un termini de vuit mesos.

Roca ha informat que han demanat una subvenció de patrimoni i turisme per a finançar el projecte a través dels fons europeus Next Generation. «Estem pendents que es resolgui i el finançament cobreix el cent per cent de l’actuació, que s’acosta gairebé als tres milions d’euros».

Temas: