Municipis de Tarragona busquen opcions per omplir les piscines municipals
A l’Espluga de Francolí ho fan amb cisternes, i amb aigua que no és de la xarxa d’abastiment, mentre que a Montblanc la reciclen
Montblanc entrava la setmana passada en fase d’excepcionalitat, pel que fa a la sequera, mentre que l’Espluga de Francolí, i Vimbodí i Poblet ja fa dies que es troben en fase d’excepcionalitat. Això fa que hi hagi restriccions d’aigua en diferents municipis, com la prohibició de poder omplir les piscines particulars, o l’ús de regadiu a no ser que sigui per supervivència.
Una de les grans preocupacions dels municipis era si amb l’arribada de la calor no podrien obrir les piscines municipals. Aquest fet, la normativa no el prohibeix, però veient la situació alguns municipis han decidit no buidar i reomplir les seves piscines, o omplir-les amb aigua que no forma part de la xarxa d’abastiment.
Un exemple d’això, és l’Espluga de Francolí. Ja ha començat les tasques d’adequació de la seva piscina amb cisternes. D’on treuen l’aigua? Doncs de la bassa de les Comes. Amb les grans problemàtiques que estan tenint per poder-se abastir -hi ha talls d’aigua de boca cada dia des de les deu de la nit fins a les set del matí- des de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, han considerat que aquesta era la millor idea.
La bassa de les Comes és de propietat municipal, i han decidit utilitzar aquest punt perquè no està connectat amb la xarxa d’abastament, i així no es compromet el subministrament als espluguins i les espluguines.
Normalment, cada any havien omplert la piscina amb aigua provinent de la xarxa d’abastiment d’aigua. La previsió és fer 50 viatges i que avui acabin amb totes les tasques. L’aigua necessària per omplir tota la piscina és de gairebé mig milió de litres: 450.000 litres.
Tot i no ser apta per al consum humà, sí que ho és per omplir la piscina, així com han indicat des del consistori. Si s’hagués fet com es feia habitualment, els nivells d’aigua dels dipòsits que abasteixen el municipi haurien baixat encara més, provocant una situació crítica, i per tant més repercussions entre la ciutadania. Això ha provocat que trobessin alternativa per poder omplir la piscina municipal.
A Montblanc, per la seva banda, van decidir no buidar-la. La seva aposta va ser pel reciclatge de l’aigua. La mesura permet estalviar 850 metres cúbics d’aigua potable. Durant tot l’hivern s’ha treballat per garantir que els nivells sanitaris siguin els correctes.
Les analítiques que van certificar que els nivells continuen sent els correctes, i per tant van decidir no buidar-la.
Els municipis han previst mesures d’estalvi d’aigua que han fet tirar imaginació per poder omplir les seves piscines.
l Hi ha municipis que sí que han buidat les seves piscines per poder-les arreglar. Aquests han optat, majoritàriament, per reciclar l’aigua que extreien. Per això, l’oferien a la població per poder ensulfatar, o regar les seves plantacions, una mesura per no haver de llençar tot el recurs al clavegueram.