Les Corts són l’arrencada de Santa Úrsula del 2024
Valls. La comitiva reial va explicar la història de la reina Elionor,
a més de celebrar diferents actes relacionats i fer balls solemnes
La reina Elionor ja és a Valls. Ha arribat aquest dissabte, amb tota la comitiva de Les Corts, la segona jornada d’aquesta celebració, que ha començat al matí i s’ha allargat fins la tarda. Ha sigut el tret de sortida de la programació de Santa Úrsula que s’allargarà fins diumenge que ve.
Eren les 10 del matí quan tota la comitiva sortia i feia cap a la Torratxa des de la plaça del Blat. Allí ja s’aplegaven diverses famílies amb infants que havien matinat per poder gaudir d’aquest acte. Moltes reconeixien que no era el primer any que assistien, i que els agradava portar els infants. A més, també comentaven que era una fórmula per conèixer més «la història de Valls». Això és perquè els dos bufons que portava la comitiva explicaven qui era la Reina Elionor.
És cert que no només es deien coses bones d’ella, també es comentaven les vergonyes, com que havia intentat «clavar-li una ganivetada al seu cunyat», però la justificaven assegurant que «era perquè volia assassinar el marit». També deien que no podia «suportar que el marit tingués amants perquè l’estimava molt», però a la vegada «li posava les banyes». I quan el fill va passar a ser Rei «el va voler eliminar». Tot això, va provocar la seva expulsió de Xipre, i va acabar a terres catalanes.
Alguns infants ja coneixien la història, perquè ho havien vist altres anys, mentre que d’altres era el primer cop que en sentien parlar. Després tota la comitiva marxava cap a la Torratxa. Anaven cap aquest indret, així com explicaven, perquè era on «antigament hi havia el castell». Aquí ja hi havia els convidats esperant, vinguts des de Tudela, i també de Manresa. Era quan feien les balladetes, i en acabat es dirigien al Patti del Castell, al Pati, per fer tota l’exposició de la imatgeria.
Els convidats es mostraven contents de ser a la ciutat. Alguns era el primer cop que hi anaven, i que fins i tot descobrien la història de la Senyora de Valls. Asseguraven que els havia semblat molt interessant, i que era «bona idea» poder conèixer la història d’aquesta fórmula. Tots els participants estaven molt satisfets de l’acollida que havien tingut tots els actes del matí, però cap al migdia feien una pausa per agafar forces de cara la tarda. El matí havia sigut intens, però la tarda ho havia de ser encara més.
L’esclat de festa
El públic que s’ha durant la tarda ha sigut encara més nombrós. A partir de les cinc de la tarda s’ha donat el tret de sortida a la traca final de Les Corts. Han anat pel carrer la Cort, i s’han dirigit cap a l’Església. I és que el punt culminant de dissabte és l’exposició del reliquiari gòtic de Santa Úrsula. Una de les grans novetats que es feia enguany. Només s’havia tret el 2019, però el mossèn de l’església s’havia ofert, així com explicaven des de la Colla Gegantera La Pessigolla a treure’l enguany.
Els assistents eren conscients d’aquest fet i deien que era un dia «especial» per a la ciutat. Per la seva banda, el president de la Colla, Sergi Iglesias Rius, ha assegurat que per ells aquest fet era «molt important». L’any passat havia portat polèmica, ja que hi havia veus que no volien que el reliquiari es tragués aquest dia, i que aquest 2024 hagués sigut iniciativa de l’església, consideraven que era «positiu».
El reliquiari és una de les ofrenes que la Reina va fer, segons diuen, a la ciutat. Com que l’any passat no el van treure, van fer-ne una rèplica. Per celebrar que enguany sí que ha sortit, han recuperat un ball solemne que han fet per a l’ocasió, i que el passat 2023 havien adaptat.
Tot ha acabat amb la passejada final dels convidats, després de ser rebuts al saló de plens per part de les autoritats, i la cercavila festiva de cloenda que ha posat el punt final.
Els actes de Santa Úrsula no acaben aquí. Durant aquesta setmana hi haurà xerrades i presentacions de llibres al Museu Casteller, gran protagonista també d’aquesta festivitat. I ja de cara el cap de setmana que ve es produirà l’eclosió final amb la inauguració de la Fira, la 24a Mostra de Bestiari Escolar, i diumenge l’actuació castellera amb les dues colles vallenques.