LaRuRal es fa amb el Celler Cooperatiu de Santes Creus
L’edifici està catalogat i, per tant, protegit, però feia anys que estava tancat i no se’n feia cap ús. Ara l’han d’adaptar
Xavi Padró i Andreu Padró són les dues persones que poden trobar al capdavant de LaRuRal, un celler que es dedica a produir vins ecològics, orgànics. Després de diferents anys de treball en un lloc més petit, fa uns mesos han decidit fer una passa més, i per això, han adquirit l’antic Celler Cooperatiu de Santes Creus. Es tracta, d’una adquisició que no estava del tot planejada, ja que el seu objectiu era llogar l’espai, però així com explica Xavi Padró, van anar a informar-se i els socis responsables de l’edifici els van dir que la intenció era «vendre-ho, i recuperar els diners que havien invertit en obra». Es tracta, d’un edifici protegit com a bé cultural d’interès local, per tant, és important pel municipi, i el va dissenyar el famós arquitecte Cèsar Martinell.
«Ara mateix allí dins no es pot fer vi, necessitem els permisos de sanitat», reconeix el responsable del celler, que afegeix que començaran a treballar per adequar-lo, i perquè es converteixi amb el seu obrador. A més, comenta que «és un edifici catalogat que està tancat. L’última vinificació la van fer l’any 1986», per tant, fa més de 40 anys que no s’utilitza. La compra no va ser senzilla, ja que van estar un any negociant per poder obtenir l’edifici. El preu inicial de la compra era de 500.000 euros, i el seu responsable comenta que van negociar un pres que «s’adaptava a la realitat del lloc».
Es tracta, d’un espai que estava preparat per fer vi a granel, i des de LaRuRal treballen d’una forma més petita, més artesana, ja que són un celler petit. Padró reconeix que ara mateix «és petit per fer vi a granel, però gran per a un celler artesà». Expliquen que la capacitat que té el celler és de 750.000 litres.
Els dos responsables de LaRuRal no es marquen tempos per rehabilitar, i condicionar tot l’espai. Comenten que el seu objectiu és anar-se movent i aconseguir subvencions per poder-ho fer. Són conscients que la seva principal feina és adaptar-ho a les normatives sanitàries actuals, i aconseguir les llicències per poder fer vi allí. Tot i això, són conscients de les seves capacitats, ja que així com indiquen són «una empresa petita» que ho fan «tot», i s’han d’anar adaptant segons el volum de feina que tenen. Per tant, van fer a mesura que s’ho compaginen amb la producció i totes les tasques que tenen al seu celler.
La compra la van fer el mes de juny d’aquest 2024. A l’interior de l’antic celler cooperatiu encara hi ha maquinària dels anys 20, i una altra més renovada que és dels anys 50. A més també n’hi ha de més moderna que no té cap tipus d’interès. La seva intenció és poder mantenir alguna d’aquestes màquines. Volen integrar certes parts antigues al nou celler. La compra va venir precedida, perquè són un celler «petit», però que ja fa uns anys les seves instal·lacions ja els havien quedat petites. Feia temps que buscaven una alterantiva, i era o obtenir aquestes instal·lacions o haver de marxar al polígon. Tenien molt clar que no volien canviar perquè han nascut «aquí i som d’aquí».