La rehabilitació de Ca Xapes, regal de Nadal per a Valls

L’històric edifici industrial, inaugurat ahir, acull novament la Llar del Jubilat i esdevindrà també un centre cívic

«Benvinguts a casa vostra». Amb aquestes paraules obria ahir al migdia l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, l’acte inaugural del rehabilitat edifici de Ca Xapes, davant unes tres-centes persones, majoritàriament gent gran. I és que aquest col·lectiu és el primer que, des d’ara mateix, podrà gaudir d’un espai que ja havia sigut seu de la Llar del Jubilat i Pensionista de Valls i l’Alt Camp.

A partir d’aquí, Ca Xapes, l’històric edifici industrial, un cop reformat, ha d’esdevenir el cap i casal vallenc on el teixit associatiu vallenc hi podrà disposar la seva seu, per poder desenvolupar les seves activitats socials en els pròxims mesos.

Avui diumenge, la ciutadania té l’oportunitat de visitar i conèixer de primera mà, en jornada de portes obretes, la realitat de Ca Xapes, «un nou equipament públic modern, funcional i accessible», tal com l’ha definit Dolors Farré, després de dos anys d’obres i un cost que s’enfila als 3,5 milions d’euros d’inversió pública.

Col·laboració institucional

La materialització d’aquest equipament ha sigut «un èxit de col·laboració institucional» recalca el també vallenc, Ricard Ibarra, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona. La raó és que les obres impulsades per l’Ajuntament de Valls han rebut finançament dels fons europeus Next Generation a través de les ajudes per a la rehabilitació d’edificis de titularitat pública i també del departament de Cultura de la Generalitat per a obres de restauració i consolidació d’immobles de notable valor cultural.

No hem d’oblidar que Ca Xapes està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i construït a mitjan del segle XIX és un dels testimonis més destacats de l’arquitectura industrial de l’època a Valls. Per això, la reforma de l’edifici «té el valor afegit d’haver conservat elements tan emblemàtics com les columnes de ferro de la gran sala de la planta baixa i els sostres encavallats, originals de l’última planta», destaca Ibarra.

Deficiències estructurals

Allà l’any 1858 Ca Xapes albergava una indústria de gèneres de punt que va donar ocupació a 250 persones, on posteriorment es va ubicar la companyia Mecanismos Auxiliares Industriales SA (MAI). Adquirit per l’Ajuntament, als anys 80 es convertia en la seu de la Llar del Jubilat, entitat que es veié obligada a «emigrar» a l’estació d’autobusos, per les deficiències estructurals de l’edifici. Ara ha arribat «el retorn a casa» de la gent gran, moment molt celebrat, com es va exemplificar amb l’abraçada entre l’alcaldessa Farré i el president de la Llar de Jubilats, Joaquim Esteve, en el moment del descobriment de la placa commemorativa, moments abans que els assistents giressin visita a les instal·lacions al complet, incloses les dependències pendents encara d’equipar i moblar.

L’equipament té una gran sala de ball-ja hi ha fet el primer ball la gent gran-amb polivalència a la planta baixa, mentre que al primer pis s’hi ha ubicat un gimnàs i, entre altres sales, les aules d’informàtica i de manualitats. A la segona i última planta, l’equipament disposa d’una sala d’actes i també amb aules diverses. Pròximamen, està previst que obri portes la cafeteria restaurant que s’ha adequat a la planta baixa i que ja està totalment equipada. L’Ajuntament ja ha licitat l’adjudicació d’aquest establiment de restauració el qual estarà obert a la ciutadania en general.

Temas: