La pluja marca l’inici de la Fira de Santa Úrsula
L’enfaixada amb paraigües. Aquest tradicional acte es va poder dur a terme tot i l’amenaça d’un cel fosc i ennuvolat. En canvi, la 24a Mostra de Bestiari Escolar es va suspendre
La pluja va ser una de les protagonistes no esperades i molt menys convidades a la tarda d’aquest divendres a Valls. La previsió meteorològica i la foscor d’un cel amenaçant van fer que s’hagués de suspendre la cercavila pels carrers de la ciutat de la 24a Mostra de Bestiari Escolar. Un inici agredolç del cap de setmana més intens de la Fira de Santa Úrsula pels centres escolars que tenien preparat el seu bestiari i també els seus nans per passejar pels carrers del municipi. El destí final d’aquesta cercavila era El Pati, un dels espais de referència de la ciutat i que es converteix, com cada any, en l’escenari del tret de sortida més simbòlic dels dies més especials pel quilòmetre zero casteller.
Tot i que el cel continuava igual de negre i començava una pluja suau, eren desenes els paraigües que es podien veure minuts abans de les 18.30 h a El Pati en espera de l’enfaixada de l’escultura “El Casteller”. Abans de l’inici de l’acte els diferents grups musicals que havien d’acompanyar al bestiari infantil, van regalar un petit concert damunt de l’escenari de El Pati, on cada vegada es veien menys paraigües i més cares somrients.
Quatre mans, dues camises
L’emblemàtica obra de Josep Busquets i Òdena va deixar la pluja en un segon pla i va guanyar el protagonisme. A les 18.30h en punt els caps de les dues colles castelleres de Valls, Manel Urbano de la Colla Vella Xiquets de Valls i Francesc Ramon de la Colla Joves Xiquets de Valls, van enfaixar l’escultura a quatre mans i amb molt bona sintonia. L’acte va comptar amb l’acompanyament musical del grup Bufalodre que va tocar la millor banda sonora per aquest moment: el toc d’entrada a plaça. Una escenificació del respecte i estima de les dues colles per la cultura, tradició i patrimoni de la ciutat i que va més enllà de la rivalitat que puguin mostrar a plaça. «En actes com aquest no cal mirar-se la camisa, la Fira de Santa Úrsula és per a tots els vallencs i vallenques i ens hem de sentir orgullosos i celebrar-ho tots junts», expressa la Teresa, una vallenca de tota la vida, que tenia molt clar que una mica de pluja no la faria quedar-se a casa i perdre’s un moment que té marcat al calendari. «És un acte especial, ple de simbolisme, i sempre que puc, intento ser-hi».
Com ella desenes de veïns i veïnes van gaudir de l’acte amb el paraigua a la mà i la mirada al cel amb l’esperança que la pluja els hi doni una mica de treva aquest cap de setmana ple d’activitats. De moment, aquesta enfaixada ha marcat l’inici de la seqüència ritual de Santa Úrsula.