‘La memòria dels barris’, una mostra de l’essència de Valls a través dels seus veïns i veïnes
L’exposició de la vallenca Marta Parés, guanyadora de la Beca de Fotografia ‘Pere Català i Pic’ 2022, es pot visitar a la Sala Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs fins al 31 de març
«Tanca els ulls i intenta traslladar-te al teu barri, sigui el d’ara o el de la teva infantesa, el de joventut o potser el de tota la vida. Segur que et ve algun record, alguna olor especial, algun so inconfusible». Així comença la presentació de l’exposició La memòria dels barris, una mostra fotogràfica de Marta Parés que vol copsar la realitat de tres barris de Valls amb el pas dels anys.
Dissenyadora gràfica de professió i del barri de la Vallvera, Parés va ser la guanyadora de la VI Beca de Fotografia Pere Català i Pic 2022 i fins al 31 de març exposa a la Sala Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs els resultats d’aquest projecte.
«A mi m’agrada la fotografia, tot i que no m’hi dedico professionalment –apunta–. Em va semblar que el tema dels barris era interessant i que podria ser enriquidor conèixer la història de Valls». Va escollir la Xamora, la Fraternal i Sant Josep Obrer, tres barris que van representar un creixement respecte al centre històric de Valls.
«La Xamora és un barri molt identificatiu, està a prop de Valls i té un vincle amb la ciutat. És dels primers barris que es van generar després del nucli urbà», comenta Parés. Després va pensar en altres barris que també estan a la perifèria, com la Fraternal i Sant Josep Obrer, i que tenen molt de vincle amb el poble.
La proposta principal era agafar un primer pla d’un veí o veïna amb una imatge antiga del barri a les mans. «Vaig demanar que fossin persones de generacions diferents i que haguessin viscut tota la vida allà. El pas del temps de la memòria també es reflecteix en les diferents generacions», assenyala l’autora.
I afegeix: «Estan mirant a la càmera perquè donen la sensació que expliquen coses sobre el seu passat. És com que el present parla del passat, i el passat també està parlant del present».
Més tard, va ampliar les fotografies amb informació per explicar una mica més la història de cada barri, tot i que la feina no es va acabar aquí. «Dins del projecte vaig pensar que els altres barris també haurien d’estar representats. Vaig agafar uns articles del Diari de Tarragona, perquè em van semblar que eren un bon resum de què era cada barri, amb els orígens, els primers anys i com han anat evolucionant».
A més a més, per completar l’espai d’exposició, va fer una peça audiovisual on es projecten imatges antigues dels tres barris i un muntatge sonor amb les veus dels veïns i veïnes, on expliquen records del barri.
Conèixer els barris
L’objectiu de l’exposició és que la gent de Valls es faci una idea de com són tots els barris de la ciutat. «He buscat explicar una mica què és un barri, la seva essència, la germanor i la convivència que es genera –destaca Parés–. M’agradaria que la gent donés aquest valor a la història més quotidiana i costumista, que s’adonin que també és important».
D’altra banda, la mostra fotogràfica i documental també vol reivindicar l’essència de comunitat dels barris. Per a la fotògrafa viure en un barri «forma part de la teva vida i n’has de gaudir». El fet que la gent se saludi pel carrer o que es preguntin entre ells és «una cura entre persones», és «sentir-se acompanyat».
En aquest sentit, Parés subratlla que avui en dia s’està perdent aquesta relació. «És comú en tots els barris aquesta falta de participació que últimament s’està donant. En molts articles apareix que no hi ha gent i que falta una mica de relleu generacional en les celebracions».
De fet, recalca com els orígens de molts barris van sorgir a través del cooperativisme. «A la Fraternal van ser els mateixos veïns els que van crear la seva cooperativa d’habitatges sense ajuda de ningú i quedaven els diumenges per construir-se les cases». Les fotografies de La memòria dels barris són una mostra que serveix per reflectir l’essència de moltes realitats compartides a Valls.