La Marxa de les Terres del Gaià arriba als 15 anys
El recorregut, que es pot fer per trams, començarà el 3 de maig a Santa Coloma de Queralt i acabarà a Tamarit el dia 5
L’Associació Terres del Gaià organitza la 15a edició de la Marxa per les Terres del Gaià, que se celebrarà durant els dies 3, 4 i 5 de maig. La caminada començarà a les Fonts de les Canelles de Santa Coloma de Queralt i resseguirà el recorregut del riu Gaià fins arribar a la seva desembocadura, a Tamarit.
Des de l’associació han apuntat que per participar no cal fer tota la marxa, es pot fer un dia o només un tram. «L’únic que cal tenir en compte, si es fa algun tram, és poder disposar dels mitjans de transport», ha comentat la secretària de Terres del Gaià, Maribel Serra. Amb tot, el primer dia sí que hi haurà un servei d’autobús que pujarà des d’Altafulla fins a Querol i que recollirà a la gent que ho necessiti.
El divendres 3 de maig començarà la primera etapa, amb un recorregut de 18 quilòmetres entre Santa Coloma de Queralt i Querol. En aquest sentit, Serra ha assegurat que tots els anys hi ha una mica de variació en el recorregut i enguany es passarà per la serra de Brufaganya i pel castell de Pontils.
A les nou del matí hi haurà l’esmorzar i, seguidament, es portarà a terme la lectura del manifest. La segona etapa serà el dissabte i és la més llarga de tots els tres dies, amb gairebé 28 quilòmetres entre Querol i Salomó. Aquest recorregut passarà per diferents municipis de l’Alt Camp i del Tarragonès com el Pont d’Armentera, Aiguamúrcia o Vila-rodona i Vilardida.
L’última etapa, el diumenge 5 de maig, anirà des de Salomó fins a Tamarit en un recorregut de 18 quilòmetres. La sortida s’iniciarà a les nou del matí, a les dotze hi haurà una parada a El Catllar i està previst dinar a la Riera de Gaià. A la tarda es durà a terme el tram entre la Riera i Altafulla, i la marxa finalitzarà a Tamarit.
Reivindicar el Gaià
La Marxa de les Terres del Gaià té diversos obejctius, totes ells vinculats amb la conservació i protecció del territori entorn el riu. «El primer és conèixer el territori i estimar-lo, el segon és connectar tota la conca del Gaià amb la seva gent i el tercer seria el vessant lúdic, per gaudir de la caminada entre tots els participants», ha assenyalat Serra.
Des de l’entitat han manifestat que cada vegada els costa més tirar endavant aquesta iniciativa, però opinen que és «interessant i útil», perquè el Gaià és «el gran desconegut». «L’avantatge d’anar a la marxa és que coneixes el riu des de molts punts de vista, la fauna i la flora, la manca d’aigua o dels problemes de l’embassament. Acabes descobrint un Gaià que no coneixes».
Les inscripcions estan obertes fins al 29 d’abril i de moment hi ha gairebé una quarantena de persones inscrites. L’any passat van ser 150 durant els tres dies i des de l’organització han assegurat que fins el mateix dia no sabran la totalitat de participants.