Sant Magí de la Brugafanya, un santuari amb 400 anys de devoció
Una associació, creada el 2009, s’encarrega de la conservació de l’espai i d’organitzar diferents esdeveniments, des de l’aplec fins al festival de música
Recuperar tot el seu esplendor i la popularitat que tenia fa quatre segles. Amb aquest esperit, l’Associació d’Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn s’encarrega de mantenir aquest santuari, situat al mig del bosc, a la Baixa Segarra, dintre del terme municipal de Pontils, al nord de la Conca de Barberà. Així, cada primera diumenge de mes, el voluntaris de l’entitat es reuneixen de bon matí per fer tasques de conservació perquè hom pugui gaudir d’aquest recinte, format per una església, una sala polivalent en construcció que ocupa el lloc de l'antic convent, i dos edificis adossats coneguts com a casa de l'ermità. Durant l’estiu no és només un indret de pelegrinatge sinó que s’hi fan nombroses activitats, principalment les Nits Musicals i, com no, l’inici de la ruta del carros que surt el 17 d’agost i que arriben el dia següent a Tarragona amb l’aigua miraculosa de Sant Magí.
L’entitat compta amb aproximadament 140 socis, comenta al Diari el vicepresident, Silvestre Palà. «Actuem des del 2008 però ens vam constituir com a associació el 2009». La constitució va ser fruit d’una anècdota. Des de sempre, a Sant Magí hi ha hagut la tradició i la devoció popular de l’aigua, que existeix des de fa centenars d’any. Però amb el pas del temps, el nombre de gent havia anat minvant. I el 2008, el dia de Sant Magí, no es va poder fer missa al santuari. «I vam dir que això no podia ser, que s’havia de revisar tot una mica», recorda Palà. Però sí que es va poder recuperar l’Aplec de Setembre, ja que es feia únicament la missa i s’havien perdut gairebé els dinars comunitaris, les sardanes, els balls i altres activitats.
«L’any 2009 ens vam constituir l’associació amb la idea de fer reviure l’aplec que es fa el setembre, el tercer diumenge, una festa que està documentada de fa 400 anys. El 1620 era una festa, no un aplec», comenta el vicepresident, qui afegeix que «vam veure que el santuari tenia més possibilitats i de diferents tipus, tant culturals, relacionades amb la natura, etc».
Amb el pas dels anys ha crescut el ventall d’activitats «i el 2011 va sortir la idea que es podien muntar concerts de música. La vigília de l’aplec de setembre vam fer-ne un. Va ser dins el santuari, amb capacitat per a 250 persones. I com ens va anar molt bé, l’any següent ja vam tenir les Nits Musicals de la Brufaganya». Silvestre Palà reconeix que els primers anys, l’assistència va ser modesta, «però no ha parat mai de créixer. Hem tingut l’Escolania de Montserrat, el Cor de Cambra del Palau de la Música, el Cor Jove de l’Orfeó Català. I enguany vindrà Jordi Savall».
L’entitat també dona suport a la parròquia perquè perduri la gran devoció popular que hi ha al santuari des de temps immemorials. Tanmateix lidera el projecte Sant Magí 2020 per posar en valor l’entorn de la Brufaganya: tradició, patrimoni cultural, devoció popular, natura, etc. També compten amb la col·laboració de diferents associacions.
Però tenir en condicions el santuari i l’entorn requereix feina, una tasca que fan els voluntaris, entre quinze i vint, depenent del dia. Cada primer diumenge de mes –abans de la pandèmia era el tercer dissabte–, des del març passat, s’encarreguen que l’espai estigui arreglat. S’hi posen a les vuit del matí, amb una parada a les deu per esmorzar. De feina no en falta. Per una part han fet tasques de reconstrucció de la coberta de la casa de l’ermita. El vicepresident de l’associació recorda que aquest immoble es va cremar els anys 70 en un incendi fortuït i va quedar en molt mal estat. «Les flames només van afectar aquest immoble. Dins, s’ha hagut de refer el sostre. S’ha tirat a terra el que havia i se n’ha fet de nou». La teulada és completament nova.
«Ara, amb el voluntariat i amb les aportacions econòmiques de gent diversa, ho estem fent a poc a poc perquè hi ha diners, pocs, aportats per la Diputació i el Bisbat». Durant aquests mesos també s’han repintat les parets i s’està redactant el projecte per fer habitable un pis perquè, si arriba el cas, una persona hi pugui viure permanentment i encarregar-se del santuari. També s’ha retallat la vegetació per prevenir un possible incendi i durant l’abril es van fer treballs de jardineria i també de recollir la brossa acumulada a l’indret.
El cicle de concerts va començar el passat dia 11 d’aquest mes amb l’Orquestra de Cambra de la Simfònica de Sant Cugat. Seguiran The Gospel Viu Choir, amb Xavier Raurich al teclat, Àngel Valentí a la bateria, Tomàs Frauca a la guitarra i Alexandre Rexach al baix (9 de juliol); Jordi Savall, amb Xavier Díaz-Latorre
a la tiorba i guitarra (6 d’agost); 2Pianos Porté&Tolmos (24 d’agost) i Cosmos Quartet (10 de setembre). Tots els concerts són a dos quarts de deu de la nit. Durant la tarda «servim un berenar amb pa amb tomaca i botifarra. Més que anar a un concert és anar a passar la tarda a Sant Magí», diu Palà. I afegeix que una vegada acabada l’audició, els voluntaris serveixen xocolata desfeta de manera gratuïta.