L’Hort de les Salamandres, un quadern per divulgar el patrimoni i l’entorn natural
Es va presentar ahir a Querol en un acte organitzat dins de la Segona Jornada de Salvaguarda de Cultura i Natura de l’Associació la Sínia
L’Associació Mediambiental la Sínia va presentar ahir el quadern sobre l’Hort de les Salamandres de Querol en un acte obert al públic, dins de la Segona Jornada de Salvaguarda de Cultura i Natura. La presidenta de l’entitat, Raquel Córdoba, va assegurar que el projecte es remunta al 2018 i que l’objectiu principal de la iniciativa és «recuperar les basses per millorar la conservació d’aquests amfibis».
Concretament, l’Hort de les Salamandres de Querol, està situat al peu del torrent de la font de la Raseta, un afluent del riu Gaià. Antigament, en aquest indret molts veïns i veïnes del municipi havien cultivat hortalisses i verdures. Des que es va iniciar el projecte ha aportat nombrosos grups de visitants, des d’escoles fins a famílies.
Va ser aquí quan va sorgir la idea de crear el quadern per aportar al visitant tots els coneixements sobre l’espècie i el seu hàbitat, va afirmar Córdoba. «Partint dels visitants que hi passaven, va ser quan vam decidir crear el quadern, per donar a conèixer i divulgar els valors que té aquest espai».
En aquest sentit, Hèctor Hernàndez, coordinador de projectes de la Sínia i un dels autors del quadern, va recalcar que la població desconeix els amfibis que té al voltant. «Aquesta fauna queda molt amagada, i la voluntat de l'entitat i de l'Ajuntament de Querol, ha estat col·laborar per explicar aquests valors naturals tan importants de preservar».
Els acords de custòdia
El consistori i veïns a títol personal han signat diversos acords de custòdia del territori per tal de seguir ampliant les basses i llacunetes on les salamandres viuen. Durant l’acte de presentació es va realitzar la signatura d’un nou acord de custòdia amb un veí del municipi.
Actualment, el projecte té sis acords de custòdia i compta amb més d’una hectàrea de territori dels antics horts de Querol. Xavier Llopart, autor del quadern, va assenyalar que en els darrers anys s’ha perdut un gran nombre d’individus en ambients aquàtics, entre ells, les salamandres.
La recuperació de basses ha permès mantenir la població i atreure noves salamandres als espais. «L'Hort de les Salamandres de Querol és un exemple exitós perquè només ha calgut fer l'hàbitat, l'espècie ha vingut sola».
Una eina divulgativa
El quadern és un petit llibre amb 16 fulles que ha estat il·lustrat pel dibuixant Joan Carles Blanch. L’il·lustrador va comentar que els dibuixos són realistes i científics, i que el disseny del llibre ha estat basat en els colors típics de la salamandra: el groc i el negre.
«És un quadern didàctic pensat per a tots els públics. Al final de tot hi ha un quadern de camp per si es vol apuntar informació durant les visites a l'hort», va explicar Blanch. L'Hort de les Salamandres de Querol forma part d'una trilogia de quaderns, finançats per la Diputació de Tarragona. El quadern es podrà trobar al restaurant Sant Jordi de Querol.