Estrenen a Sant Jaume dels Domenys una exposició de fotografies sobre viticultores
Va ser a la presentació del llibre ‘Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès’, on es va fer un debat on van participar l’autora, Maria Rosa Ferré, i quatre de les protagonistes
Sant Jaume dels Domenys va acollir ahir al vespre la presentació del llibre Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès amb la participació de quatre protagonistes de la comarca del Baix Penedès.
L’acte va començar la recitació d’un poema per part de l’escriptora Roser Guasch i la presentació del llibre per part de l’autora, Maria Rosa Ferré, i l’editor, Ramon Nadal. Van explicar com el projecte s’ha gestat en dos anys i que ha servit per reconèixer el talent de les dones en una feina «noble, digna i necessària» com és la pagesia.
Ferré va destacar que per trobar 50 dones va haver de «picar molta pedra», però que el que ella volia era «visibilitzar el talent femení dins la viticultura». Segons l’autora, un món «molt patriarcal» on hi ha moltes dones amb «talent amagat» i que comparteixen l’estima per la terra.
Al llibre dedica un capítol per a cada viticultora amb tres fotografies, realitzades també per la mateixa autora. Ferré va comentar que no va enregistrar cap de les converses: «Vaig prendre moltes notes i vaig jugar molt amb els sentiments i les emocions. Volia que elles em coneguessin a mi i jo a elles».
De la cinquantena de protagonistes, la més jove té 22 anys i la més gran 91. Encara que no totes són de la zona del Penedès, el factor comú és que totes tenen alguna vinya dins la Denominació d’Origen Penedès.
Més d’una trentena són de l’Alt Penedès, sis del Baix Penedès, quatre de l’Anoia, dos de l’Alt Camp, una del Baix Llobregat i una del Vallès Occidental.
Debat amb les viticultores
Les quatre protagonistes que van participar en la presentació van ser Alícia Figueras i Maria Isabel Montané, de Sant Jaume dels Domenys; i Maria Teresa Baltasar i Ester Orpí, de Llorenç del Penedès. Durant el debat, conduït per la periodista local Laia Batlle, es van tractar temes que apareixen en les converses del llibre. Entre ells, les dificultats dins la professió, el poc respecte amb el qual han estat tractades per fer les mateixes tasques que els homes o el relleu generacional.
Una exposició fotogràfica
Després d’haver-se presentat al Palau Robert, a Vilafranca, a Sant Sadurní i a Vilanova, aquesta era la primera ocasió que es feia al Baix Penedès. A més, a Sant Jaume es va estrenar per primer cop una petita mostra de fotografies d’algunes de les protagonistes.
Concretament, l’exposició total consta de 50 fotografies, de les quals 16 estaran un temps a la sala dels Cellers Domenys. Està previst que la resta de fotografies de la col·lecció s’exposin a altres municipis.
Ferré va assegurar que pretén portar l'exposició a qualsevol lloc on la demanin amb una única condició: que es presenti juntament amb l’organització d’algun debat sobre pagesia en femení. També va avançar que el projecte s'acabarà amb un documental que ja s'està començant a gestar.