Els veïns de Santa Coloma de Queralt treballen per crear una cooperativa energètica local
Ja han fet reunions amb la intenció que sigui una realitat a partir de l’octubre i col·locar unes 400 plaques solars
Diferents veïns i veïnes de Queralt volen crear una cooperativa energètica local. De fet, el projecte ja està en marxa, i ja l’han presentat a tothom. La seva intenció és recaptar socis i sòcies per tirar endavant la comunitat energètica, i dur a terme tota la instal·lació per fer el projecte, que ara està en paper i en ment, realitat.
A hores d’ara són unes 30 persones, estan oberts a negocis del municipi, a més de les persones físiques. A finals de juliol van tenir una reunió, i treballen perquè a l’octubre ja sigui una realitat,¡ i es puguin formalitzar com a cooperativa energètica. Francesc Pau, membre de Queralt Sostenible, explica que la instal·lació de les plaques solars es faria al polígon, ja que és un «lloc perfecte per fer-ho». Comenta que ja han parlat amb les empreses, i la intenció és que a canvi de cedir l’espai per posar les plaques elles rebran un 5% de l’energia. Tothom hi està d’acord. Pau explica que les plaques han d’estar com a màxim a dos quilòmetres de distància d’aquelles cases que se’n beneficien, i per això el polígon és un bon lloc. Recorda que «tots els comerços se’n poden beneficiar, i els habitatges que hi ha al nucli antic també».
La idea de tirar endavant tot això va néixer des d’un punt de vista «purament ecologista». Segons apunta el membre de Queralt Sostenible sempre «hem tingut molta consciència amb l’ecologia». Afegeix que a Santa Coloma de Queralt no hi ha gas, i tots els habitatges van amb gasoil. Això fa que els preus estiguin més disparats, i que, per tant, sigui poc ecològic, per això la intenció és «electrificar els habitatges». «Allò que volem és comprar l’aerotèrmia perquè sigui més barat, a través de la cooperativa, tot sense ànim de lucre», explica Francesc Pau.
A més d’aquest punt de vista ecologista, també n’hi ha un d’econòmic, ja que són conscients que tot això els pot fer estalviar. Diuen que un cop instal·lades les plaques, es parla amb la distribuïdora d’electricitat, es comenta que existeix la cooperativa i «estalvies, perquè de l’energia que gastes et descompten aquella que produeixes tu amb les plaques». Indiquen que a hores d’ara «posar plaques solars és el millor que pots fer econòmicament», ja que així l’energia és més barata. Creuen que això també és un incentiu perquè les persones s’acabin animant i vulguin formar part de la cooperativa.
Per idear i tirar endavant tot el projecte han estat en contacte amb diferents cooperatives que ja existeixen a Catalunya, per conèixer com ho feien elles i quin era el seu mode de funcionament. Pau creu que «acabarem sent una de les cooperatives més grans de Catalunya, perquè tenim potencial per fer-ho».
L’objectiu és consolidar-se com a organització ja a l’octubre i a partir d’aquí començar a instal·lar les plaques solars. En total, en volen col·locar unes 400. Un cop posades ja es podrà obtenir l’energia.
Abans, però, s’haurà d’aprovar, i fer el canvi amb la distribuïdora i comercialitzadora. Des de Queralt Sostenible no pateixen per aquest fet, tot i ser conscients que això en altres llocs, o en altres zones, ha suposat que els projectes hagin anat més lents, ja que la que hi ha al municipi és pròpia, i pensen que els pot beneficiar i fer que el canvi sigui «més fàcil, i ràpid».