Els veïns de l’Espluga de Francolí no tindran aigua potable durant la nit

L’Ajuntament ha pres aquesta decisió perquè en els darrers dies no ha baixat el consum diari de la població

Les reserves d’aigua potable a l’Espluga de Francolí han baixat a la meitat la darrera setmana. Davant aquest panorama, l’Ajuntament s’ha vist obligat a materialitzar el que ja havia anunciat: restriccions. A partir de demà dimecres i fins a nou avís, els espluguins no tindran subministrament durant la nit. Una mesura que es pren tot i que segueixen els camions cisterna portant aigua des de Montblanc fins els dipòsits municipals, assegura al Diari el regidor de Serveis Municipals, Xavier Rosell.

«Ens esperàvem que baixés el consum durant els darrers dies després de les advertències fetes», comenta, «però no ha estat així. Les reserves han baixat igual que abans d’informar la gent».

La setmana passada, un camió cisterna va fer viatges durant dos dies des de Montblanc fins als dipòsits municipals de l’Espluga. «Si la gent en fes un ús responsable hauria de ser suficient. Si això no passa haurem d’augmentar els viatges i les hores de talls d’aigua». Un camió cisterna gran costa 300 euros i un de petit, 150. A això s’ha de sumar l’import de l’aigua. «Al final de tot l’episodi ho pagarem al Consorci d’Aigües de Tarragona i aquest ja no ho cobrarà a l’Ajuntament de Montblanc ja que l’aigua l’estem traient de la xarxa municipal».

Els responsables municipals veuen que el principal pou que subministra aigua al municipi, el de la Biela, a la Cova de la Font Major –que representa un 80% del total–, cada vegada li costa més arribar al nivell després de buidar-se. «Esperàvem que avui plogués. Però ni una gota. Si plou ens ajudarà, però ho hauria de fer 15 dies seguits per recuperar la normalitat», recalca Rosell. Ara tenen esperances que demà dimecres ho faci.

El tall del subministrament es farà de les deu de la nit a les set del matí, diàriament. «Ho fem a la nit per intentar reduir el consum a les cases, perquè totes tenen petites fuites. També perquè és el moment que té menys efecte entre la població, ja que durant el dia hi ha necessitats que s’han de cobrir, com ara els bars i restaurants o les empreses». El regidor, però, recalca que si s’ha de fer de dia es farà, «serà l’últim recurs. Perquè el no volem que els dipòsits arribin a 0. Del 10 per cent no podem baixar, per seguretat. Si hagués un incendi no podríem subministrar aigua». Ara, el dipòsit està entre el 15 i el 20 per cent de capacitat –fa una setmana estava al 40–.

Xavier Rosell recorda que els problemes fa anys que els pateixen. L’any passat va ser a finals de setembre, enguany a principis d’agost. «La majoria d’anys teníem una baixada de nivell, però amb les pluges d’agost es recuperava. Enguany, no». Un problema extensiu a altres municipis de la Conca de Barberà.

Temas: