Els Pastorets, un quart de segle al Teatre Principal de Valls
Un retorn esperat. El Grup de Teatre Principal de Valls celebra els 25 anys del retorn dels Pastorets a casa seva, i ho fa amb actes
Segurament el Teatre Principal de Valls és un dels llocs més emblemàtics de la ciutat vallenca. Un dels moments més esperats de l’any és la representació dels Pastorets, que cada Nadal sol vendre totes les entrades, i omple totes les butaques. Enguany des del Grup de Teatre Principal de Valls (GTP Valls) estan de celebració, perquè fa 25 anys que Els Pastorets van tornar a casa seva, és a dir, es van tornar a representar al Teatre Principal de Valls.
Segurament la pregunta és: com és que es van deixar de representar al Teatre Principal? Doncs és ben senzill, el teatre va estar tancat uns anys per unes reformes, i com indica Mireia Besora, membre del grup del Teatre Principal, «la gent va estar a l’exili», però sense tenir teatre van continuar amb la representació dels Pastorets. De fet, des del 1975, i fins i tot abans, a la ciutat es feia la representació nadalenca. Amb tot enguany han volgut celebrar que fa un quart de segle que tornen a ser al Principal.
Els seus assajos per a les representacions que tiraran endavant ja es fan des del mes de setembre. Les persones que tenen més text assagen pràcticament cada dia, mentre que els altres cada setmana. Això té mèrit, ja que el grup de teatre, recordem, que és amateur.
Besora reconeix que fer aquest aniversari els ha servit per «mirar enrere i fer valdre la història». La membre del grup considera que tot això els fa adonar que «la tradició continua vigent», i que de la forma que abans «entenien els pastorets, ara s’entén pràcticament igual». Amb això fa referència, a com assegura, una «essència» que s’ha sabut mantenir al llarg de tots aquests anys.
«Nosaltres continuem dient que és un espectacle infantil, però que els grans s’ho han de passar bé», diu Mireia Besora. Per aquest motiu, cada any treballen per fer valdre tot això. A més, també treballen amb les noves generacions, que segons dius la membre del GTP Valls, venen i pregunten, i «és important que sàpiguen d’on venim». Per tant, creuen que és important que la gent més jove del grup que sàpiga la història, i coneguin la història del grup. També són conscients que els Pastorets «sempre han tingut molt èxit a Valls», que això, més enllà de ser «un orgul», també és «una responsabilitat», i que per això han de donar el màxim.
La preparació del text també és acurada. Tenen un text base, que és la història que tothom coneix, si algun cop ha vist els Pastorets, i a partir d’aquí fan picades d’ullet en l’actualitat. Besora assegura que és un text anacrònic, i que treballen perquè «sigui vigent, i que expliqui allò que passa a la societat sense perdre l’essència».
Diferents celebracions
Des del Grup de Teatre han preparat diferents activitats per celebrar aquests 25 anys del retorn al Teatre Principal de Valls. Aquests dies s’ha pogut veure una exposició al Sant Roc amb els cartells dels Pastorets dels últims 25 anys. A més, també hi ha altres elements de vestuari, attrezzo, i escenografia. El dia 15 de desembre es posarà punt final a aquesta mostra, però els cartells es traslladaran al Teatre Principal on s’exposaran fins al 16 de desembre.
A més enguany també coincideix que fa deu anys es van gravar les músiques dels pastorets. Ara ho han reeditat i ho penjaran a totes les plataformes digitals. Esperen que això sigui una realitat pels volts de Nadal.
Van també, presentar una nova trona per les forces de l’Infern, concretament a Satanàs. Està fet per Eudald Ferré, que es dedica al món de l’espectacle, i ja el van preparar. Aquesta trona està exposada aquests dies també a Sant Roc, perquè tothom ho pugui veure, i és per lloar les forces del mal, i la presència escènica que tenen en tota la història.
La cirereta final és la representació dels Pastorets júniors. És una versió infantil dels pastorets, ja que Besora afirma que tenen un bon planter juvenil, i que sempre els havien intentat donar cabuda dins la història, però a vegades quedava «desdibuixat».