Els bandolers s’apoderen dels carrers d’Alcover durant tot el cap de setmana

La Fira de Bandolers celebra la seva 21a edició amb el pregó del periodista Jordi Cartanyà i els carrers plens per gaudir dels espectacles per a tots els públics que es poden veure

Divendres a la nit ja es feia el tret de sortida a la 21a edició de la Fira de Bandolers d’Alcover. Però ahir començaven els actes centrals, i els dos dies més intensos d’aquest esdeveniment que aplega molts visitants, i que trasllada al poble anys enrere, quan els bandolers campaven pels carrers, i feien vida al municipi.

Al matí, quan encara no eren ni les onze els grallers i timbalers anaven animant a la gent que començava a passejar pels carrers del municipi amb diverses cançons. Era un avís d’allò que havia de passar, ja que a dos quarts de dotze tenia lloc el pregó, era el segon any que es feia enguany, i anava a càrrec del periodista Jordi Cartanyà. Persona molt vinculada amb la Setmana Medieval de Montblanc, i que fa molts anys que explica l’actualitat del territori. Mentre feia els últims retocs del seu vestuari, convertit en un bandoler de l’època, la regidora de la Fira de Bandolers, Marta de Lucas, explicava que ser regidora d’aquesta àrea és un honor, però «també una responsabilitat molt gran». La regidora remarcava que la festa cada any «està més consolidada», i assegurava que la seva feina és dona empenta a allò que van crear fa 21 anys. A més afegia que és «l’acte més important», i per això enguany s’ha allargat en el temps, i considerava que durant el cap de setmana era «impossible» que algú arribi a l’avorriment. Feia una menció als més petits, i remarcava la importància d’introduir-los a la celebració, i als orígens de la festa.

Amb aquesta obertura es donava pas al pregó. Cartanyà explicava només començar una mica com havia arribat a ser el pregoner de la Fira de Bandolers, i assegurava que tot plegat havia sigut una mica fruit de la «inconsciència». Amb aquesta petita introducció, i fent paral·lelismes amb la Setmana Medieval de Montblanc, remarcava les particularitats que té la Fira de Bandolers, i destacava en diverses ocasions el seu «rigor històric», fet que ha produït que s’hagi convertit en la Fira més ben documentada històricament.

El pregoner es remetia als orígens de la festa, i explicava que igual com havia passat a Montblanc, una colla d’amics «d’activisme a tope» havien recuperat feia 21 anys la Fira de l’Avellana, que havia acabat derivant en la Fira de Bandolers. Destacava que a diferència de Montblanc, on els personatges eren ficticis, excepte Les Corts «el moment que té més rigor històric», a Alcover hi ha personatges identificats, i cadascun té «els seus elements propis». A més, afegia que s’ha estat capaç de reconèixer les dues cases enfrontades: els Voltors i els Morell, que tenen «carisma». En aquest sentit, comentava que al municipi es treia pit de la figura dels bandolers amb totes les seves lletres, sense estar romantitzada, ja que és «una figura complexa», i quedar-se amb la història de «Robin Hood -que robava als rics per donar-ho als pobres- hauria estat el més fàcil».

Reflexió en clau feminista

Agafava un to reflexiu per fer incidència en el paper de la dona. Per aquest motiu, llençava diferents preguntes sobre si es tenia coneixement de si hi havia dones bandoleres, ja que en l’imaginari, i en la ficció sí que han existit, i se sap que hi havia dones que els acompanyaven. Per aquest motiu, demanava als alcoverencs i alcoverenques, que en cas d’haver-hi si s’hauria de crear una figura que en recordés alguna, i en cas de no haver-n’hi, si s’hauria d’inventar un personatge nou. Unes preguntes, que assegurava que ell no havia de respondre, ni era la persona indicada, però que «segur que s’acabaran fent, i s’acabaran responent». En aquest punt, també comentava com havia evolucionat la Setmana Medieval de Montblanc referent al tema.

Temas: