Els 90 anys de la vaga revolucionària que va capgirar tota la ciutat de Valls

La Biblioteca Popular del municipi va acollir una xerrada per conèixer els fets de l’octubre del 34 a la comarca

Aquest 2024 es compleixen 90 anys de la proclamació de la República Catalana per part de Lluís Companys, a més de la vaga de treballadors a Astúries que va tenir rèpliques arreu. Per això, des de Valls, ho han decidit commemorar amb una xerrada sota el títol ‘Acte commemoratiu dels 90 anys dels fets de 6 d’octubre’ a la Biblioteca Popular, on tothom qui va voler va poder conèixer que passava per aquelles dates a la capital de l’Alt Camp, i també a la comarca.

Així com explicava l’historiador, un dels encarregats de fer la xerrada, Jaume Camps, és que a Valls a l’Aliança Obrera «en destacaven els pagesos anarcosindicalistes afiliats a la CNT». La vaga a la ciutat de l’Alt Camp es començava a preparar ja el dia 3 d’octubre, sobretot de la mà del vallenc del POUM Pau Cosidó, i també Josep Piñas, de la branca de la CNT. No eren els presidents de l’Aliança Obrera de Valls, que ho era Daniel Martí, però així com relatava Camps «a Martí no el coneixia ningú, a diferència de Piñas i Cosidó». Per tant, a la ciutat es va reproduint tot allò que passava a la resta de la península, i ja el dia 5 d’octubre a la nit els treballadors van abandonant els seus llocs de treball per formar part d’aquesta vaga obrera revolucionària.

A la capital de l’Alt Camp una de les accions que es van dur a terme enmig de tot això, va ser la de serrar els tres pals de la línia telefònica provocant que s’interrompessin les comunicacions entre Tarragona, Valls i Barcelona. A més de tot això, tallen carreteres, i dificulten molt les comunicacions, en un moment que no era com ara.

Davant tot això, els treballadors comuniquen a l’Ajuntament que agafen les armes que custodiava el consistori, expropien les terres dels terratinents, expulsen la religió de la República Catalana i expropia els seus béns i anuncien la jornada laboral de sis hores. S’organitza una manifestació espontània, on participen diferents persones, que l’alcalde d’aquell moment, d’ERC, Victorià Casaprima, demana que es dissolgui de forma pacífica.

Aquesta revolta va durar uns dies, fins i tot la Guàrdia Civil estava tancada al seu Quartell per por a un atac revolucionari. Però així com deia l’historiador la Guàrdia Civil va començar a entrar al municipi. A partir del 9 d’octubre entra la Guàrdia Civil i l’exèrcit de Tarragona per dissoldre totes aquestes protestes, i això fa que altres pagesos d’arreu del territori, inclosa la Conca de Barberà, s’afegeixin encara més a les protestes. Tot acaba a partir del dia 11 d’octubre quan detenen una quinzena de persones, i els empresonen. Alguns els porten al vaixell situat al Port de Tarragona Manuel Arnús. En total per la presó hi van passar unes 22 persones. De fet, com que les presons de Valls estaven tan plenes es van haver d’habilitar alguns altres llocs. Tots aquests detinguts, al final es van veure beneficiats per l’amnistia que es va decretar el 1936.

Per tant, així com indicava Camps, Valls va ser un lloc important en les revoltes obreres que hi va haver el 1934. A la capital de l’Alt Camp hi va haver un gran moviment, i van participar diferents personalitats de l’època. A més, també s’hi van traslladar persones d’arreu del territori, més enllà de l’Alt Camp, hi va haver diferents persones de la Conca de Barberà. D’aquesta manera feien memòria ahir d’aquests fets, i se centraven sobretot en la ciutat vallenca. Una xerrada que va servir per posar context, però també explicar els fets.

Temas: