El Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí tindrà un nou portal de Natzaret

L’Agència Catalana de Turisme ha seleccionat la representació per l’acció ‘Cultura en viu’ del compte de xarxes @CatalunyaExperience

El pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí enguany està de celebració. Amb totes les entrades ja exhaurides les representacions seran el 26, 27 i 28 de desembre. Enguany la principal novetat és la recreació d’un «portal d’accés a Natzaret» com a principal novetat, a banda d’altres millores escèniques. Avui també s’ha anunciat que l’Agència Catalana de Turisme ha seleccionat el Pessebre Vivent de l’Espluga per l’acció Cultura en Viu, que suposarà la publicació de continguts del pessebre espluguí al perfil d’instagram @CatalunyaExperience, amb més de 500.000 seguidors, el proper 27 de desembre. Només 4 festes han tingut aquest honor fins ara: el Corpus Christi de Sitges, les Havaneres de Calella de Palafrugell, les Danses tradicionals de Taüll i les Festes de Santa Tecla de Tarragona.

A la presentació hi han assistit l’alcalde Josep M. Vidal i la regidora de Cultura i Turisme, Mar Gili, que, juntament amb el president de l’Associació del Pessebre Vivent, Xavier Lozano, han destacat la sorpresa d’aquesta elecció i el valor que aporta a l’esdeveniment, que s’ha convertit en un dels grans atractius culturals i turístics de la Conca de Barberà. També ho demostra el premi Previsora General al Projecte de l’Associacionisme Cultural Català, rebut aquest 2024. Les 3.000 entrades exhaurides en només 15 dies, un fet insòlit als pessebres vivents catalans, fa pensar en una edició d’èxit i mostra, un cop més, l’alta demanda de visitants, que supera, amb escreix, l’actual aforament de les 12 representacions. L’any 2022 les entrades ja es van exhaurir uns dies abans de les representacions.

La principal novetat d’aquest any és, de fet, un projecte de l’any 2022, finançat llavors per la Diputació de Tarragona i que s’estrena per primer cop com a nova proposta escènica al recorregut immersiu del pessebre. Es tracta de la recreació d’un portal que donarà entrada a Natzaret, en el segon tram del recorregut, el que transcorre per l’antiga Espluga Jussana. Les dues viles medievals de l’Espluga tenien call jueu propi i també portals d’entrada i muralles que les envoltaven, de les quals en queden pocs vestigis. Per això el 2021 l’Associació del Pessebre de l’Espluga va recórrer a un dels experts en la matèria per poder recrear, de forma artificial, un portal mimetitzat amb l’entorn real, per col·locar al carrer de Ponç Hug de Cervera (si ve el portal original de l’Espluga Jussana estava uns metres més avall, al final del carrer de l’Abadia, del quan en queden restes a l’interior d’una casa).

A partir del disseny tècnic de Ferran Lozano i una estructura inicial de fusta a càrrec de Joan Giné i de ferro, a càrrec de Valentí i Enric Martí de Cal Biel, l’escenògraf montblanquí Ismael Porta Balanyà (director del Museu del Pessebre de Catalunya) i el seu equip van construir, peça a peça i amb fibra de vidre, aquesta recreació a mida real i d’estètica realista. L’estructura és de 500 quilos de pes.