El Festival Guant de Valls torna per celebrar els seus 20 anys de vida
Diferents llocs de la ciutat comptaran amb espectacles on els titelles seran els protagonistes del 5 al 10 de novembre
Torna el Festival Guant a Valls. Enguany, però, és més especial que altres edicions, ja que aquest 2024 celebra els 20 anys des de la seva primera edició, i així com ha indicat la regidora d’Acció Cívica i Joventut de l’Ajuntament de Valls, Laia Castells, «és molt important». Per això, com a novetat, la proposta es farà en diferents espais de la ciutat, com el Refugi Antiaeri o l’Espai Robert Gerhard. Castells ha definit la proposta com a molt «interessant i diferent», i ha afegit que «els titelles envairan diversos espais de la ciutat».
Tot plegat, arrencarà el 5 de novembre i s’allargarà fins al dia 10. A més, així com ja ha passat en altres ocasions hi haurà una estrena, ‘El Jardí de les Delicies’ que també farà aturada al Convent de les Arts d’Alcover, i al Morell. Segons explica la regidora això demostra «l’aposta que fa el Festival Guant fora del municipi». La Circoteca també tindrà un paper rellevant, perquè també s’hi faran representacions en aquesta instal·lació.
Més enllà d’això també comptarà amb dos tallers. Un que es realitzarà el dia 9 de novembre, a la plaça Pere Català i Roca, que estarà dedicat a tota la família, i on podran realitzar diversos titelles. I l’altre taller es farà a la cafeteria del Teatre Principal de Valls, on una noia especialista amb papiroflèxia, que farà titelles de papiroflèxia. Més enllà d’això hi haurà les sessions que es fan als teatres i als instituts amb la intenció, així com ha indicat el director artístic del festival, Eudald Farré «els més petits s’acostumin». I a més es comptarà al vestíbul del Teatre amb una exposició de titelles del Camp de Tarragona.
El director artístic ha destacat diferents espectacles com un que tirarà endavant una companyia belga que barreja malabars i titelles, destinada a joves i adults. Després un altre que dura uns 7 minuts i que els espectadors entren en una espècie de confessionari i allà «veuen si redimeixen els seus pecats». O fins i tot hi haurà un espectacle amb titelles gegants. De fet, ha definit aquesta representació «com un xoc, ja que es fa un dels dies que hi ha més espectadors, de molta varietat, i és una forta experiència». Al refugi antiaeri es farà una representació que dura uns 20 minuts, i que convida a reflexionar, pel fet que la responsable pensa què hauria fet la seva àvia, si no s’hagués trobat en les circumstàncies que es va trobar. I es farà un homenatge a aquests 20 anys amb ‘Petits Suïcidis’, un dels primers espectacles que es van portar. Farré ha reconegut que «li fa il·lusió poder portar aquesta representació».
Pel que fa a l’estat de salut de les companyies de titelles del Camp de Tarragona Eudald Farré, ha dit que considera que «està en bona salut», ja que quan va començar només hi havia una companyia professional, i ara n’hi ha unes set al territori. A més també ha destacat que hi ha «més programació, fins i tot en circuits que no són pròpiament de titelles». Considera que els festivals també ha servit per a tot això, i per generar més espectadors d’aquesta tipologia d’espectacles. Amb tot considera que amb aquests 20 anys es tanca un cicle, i comença un altre que «és incert, i veurem com va el futur». Compte enrere per tornar a començar.