El centre històric de Valls tindrà 30 habitatges nous, un centre cívic i una plaça
El conveni amb l’Incasòl també preveu urbanitzar 63 hectàrees del polígon industrial
L’Ajuntament de Valls ha arribat a dos acords amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl) per urbanitzar 63 hectàrees de terreny industrial al sector nord del polígon i per crear dos edificis d’habitatges públics al centre històric de la ciutat. Així ho va confirmar l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ahir al matí en el lloc on s’han d’aixecar els blocs, a la plaça del carrer Sant Antoni (Ca la Mateueta). Estava acompanyada de la regidora d’Urbanisme, Centre Històric i Patrimoni, Sònia Roca, i la d’Empresa i Ocupació, Rosa Rovira.
Farré va definir aquestes actuacions com a «projectes estratègics» per a la ciutat. Un dels convenis s’ha signat també l’Agència Catalana d’Habitatge. Es tracta de la construcció de dos edificis d’habitatges públics on actualment hi ha ara la zona de pàrquing entre els carrers de Sant Antoni i de Santa Úrsula. L’actuació comprendrà 1.050 metres quadrats de sòl –actualment ocupats per l’aparcament de superfície–, segons ja preveu el Pla de Millora Urbana del Casc Antic i el POUM. D’aquest espai, 450 metres quadrats quedaran lliures per fer-hi una petita plaça de dimensions semblants a la de l’Oli i que dividirà els dos edificis. També connectarà els carrers de Sant Antoni i de Santa Úrsula.
Segons va explicar Farré, en total seran 30 pisos nous, que es destinaran a dues causes diferents. Per una banda, n’hi haurà de lloguer i protecció oficial a preu assequible i, per altra banda, al costat de l’Espai Jove de Valls, seran els destinats a habitatge dotacional. Aquests estaran destinats a cobrir necessitats de caràcter temporal per a col·lectius com els joves en edat d’emancipació o persones de la tercera edat.
Un nou espai per al Centre Cívic
A la planta baixa d’aquest bloc d’habitatge dotacional s’instal·larà el Centre Cívic, que actualment està situat a l’edifici de la Biblioteca Carles Cardó. D’aquesta manera, el Centre Cívic disposaria d’un espai propi de 400 metres quadrats, en el qual compartiria activitats amb l’Espai Jove, segons va detallar l’alcaldessa.
En l’actualitat, el Centre Cívic ha de compartir el mateix espai amb la biblioteca. Des del Consistori van afirmar que la nova ubicació serà important perquè farà disminuir l’activitat dins la biblioteca. Farré va determinar que fer-ho ara «és una oportunitat» i que l’objectiu principal és «rejovenir» el centre històric i «donar un nou impuls» amb les eines que l’Ajuntament posa a l’abast de la població jove.
Zona industrial
Al polígon hi haurà una ampliació del sòl industrial a la part nord, on es crearan sobretot solars grans on es podran instal·lar empreses. L’alcaldessa va afirmar que «la intenció és aprovar aquest conveni al proper ple del mes de novembre» i va desvelar que d’aquesta manera el polígon creixerà un 17 per cent en superfície. «Sempre hem apostat pel nostre polígon industrial. Esperem que el proper any 2023 es pugui fer tot el que és la part tècnica i el 2024 que ja es posi aquest sòl a comercialitzar», va assegurar Farré.
El polígon té una superfície en l’actualitat de 3,5 milions de metes quadrats, i es troba situat en una de les àrees industrials més ben comunicades del país, amb accessos directes al Port de Tarragona a través de l’autovia A-27 i connexions amb les autopistes AP-2 i AP-7 que garanteixen l’accés amb les principals àrees econòmiques de Catalunya i la Península.