‘Derives de Barri’: caminar sense rumb per Valls per poder apreciar els petits detalls

Valls Aquest és un projecte artístic comunitari en el qual dones de dos barris de la ciutat han produït peces audiovisuals sobre els seus records, vivències i anècdotes

Quan faltaven pocs minuts per arribar a les 10 del matí, un grupet de persones s’aplegava davant del Museu Casteller de Catalunya a Valls per començar una «deriva oberta» que va organitzar la cooperativa audiovisual Produccions Saurines. «La deriva és una pràctica artística que es basa a caminar sense rumb o sense un camí prèviament definit, i veure què és el que succeeix al carrer», va comentar Aïda Bañeres, membre de Produccions Saurines.

En aquest viatge «no planificat», els participants deixen de centrar-se en les seves relacions quotidianes amb l’entorn conegut. Segons Bañeres, això «facilita prestar atenció a coses que quotidianament ens passen una mica per alt», perquè normalment quan caminem pels carrers anem d’un lloc a un altre.

Així doncs, els participants d’aquesta activitat es van posar en marxa, a caminar pel Barri Antic de Valls, sense saber on acabaria el seu trajecte. En aquest sentit, una de les coses més complicades de la deriva va ser decidir cap a on es va al començament, ja que l’experiència creativa de caminar a la deriva implica fer-ho sense rumb, ni presses, ni preocupacions.

«El carrer és un escenari en si mateix –va apuntar Bañeres–. No només pel que passa amb la gent, sinó pel que passa en els espais. És la idea de caminar en plena consciència i veure què succeeix quan estem totalment presents en l’aquí i l’ara».

De qualsevol punt concret sorgien converses entre els assistents, sobre algun detall en una façana vella, o sobre les casuístiques que es donaven entre les persones que anaven a comprar al mercat del dissabte. Després de caminar durant una estona, es va arribar a la primera parada: el número 14 del carrer dels Metges. Els assistents ho van saber, perquè a la paret hi havia enganxada una petita placa amb un codi QR del projecte ‘Derives de Barri’.

Una iniciativa d’art comunitari

‘Derives de Barri’ és una iniciativa que va sorgir l’any passat, amb la finalitat d’apropar aquest corrent artístic a l’art participatiu i comunitari de Valls a través de la mirada femenina. En ella, dones del Barri Antic i el barri de les Comarques de Valls van produir diverses peces audiovisuals sobre racons, vivències o anècdotes que els havien passat en aquells indrets.

Els vídeos, de curta durada, mostren noves perspectives dels carrers. De fet, encara que els dos barris estant molt a prop entre ells, es donen «bastant l’esquena i no tenen connexió». Aquest també era un dels objectius de la iniciativa, apropar dos ambients que en un principi semblen molt diferents l’un de l’altre, però que estan connectats.

Des de la cooperativa audiovisual Produccions Saurines van explicar que aquesta «deriva oberta» era la segona acció del procés, per tal de mostrar la feina feta durant els últims mesos de l’any passat. «Primer vam convocar a les dones dels dos barris i després vam fer les peces audiovisuals durant la tardor. Vam penjar les rajoles amb els codis QR i el 16 de desembre vam fer una projecció als Cinemes de Valls», va assenyalar l’Aïda.

I va afegir: «Ara aquest és el següent pas, fer una deriva oberta a tothom, perquè la gent pugui experimentar aquesta pràctica artística i alhora fer un passeig per les peces audiovisuals». Durant la ruta van participar membres del col·lectiu Deriva Mussol, un grup de Vic amb una experiència de 12 anys practicant derives i altres experiències artístiques arreu del territori.

Una instal·lació permanent

Els vídeo-relats són «una instal·lació permanent i viva que queda en aquests espais», donat que sempre es poden veure a través de cadascun dels codis QR penjats en els diferents llocs i també estan disponibles a la pàgina web de Produccions Saurines.

Un dels altres punts on la deriva els va portar va ser al número 10 del carrer de la Carnisseria. La peça audiovisual es titula ‘Enderrocs’ i està elaborada per Dolors Rey, una veïna del Barri Antic que ahir també va voler participar en l’activitat. Rey relatava que en aquest petit espai entre mitgeres hi havia hagut una farmàcia.

Ara només hi queden les runes, encara que després d’observar l’espai durant una estona, els participants de la deriva van poder fixar-se en les restes de rajoles hidràuliques del terra o en les parets del que probablement havia estat el laboratori on preparaven les fórmules magistrals.

Des de Produccions Saurines van subratllar que ‘Derives de Barri’ és un projecte que pot continuar creixent amb el pas del temps. «La idea és que el carrer és un espai viu, ara encara estem en la primera edició i és un projecte que pot anar evolucionant, sempre que hi hagi un cúmul de circumstàncies a nivell de feina, disponibilitat o recursos». I van concloure: «Visions dels barris n’hi poden haver moltes més, poden ser infinites».

Temas: